Cum diferențiem intuiția de wishful thinking?

Păi nu prea știu. Așa că vă anunț din start că acest articol vrea mai degrabă să genereze o dezbatere, decât să fie un monolog ca altele de gen din zilele de miercuri. Cred că știe toată lumea ce înseamnă wishful thinking și pentru că nu găsesc o expresie adecvată în română, o lăsam așa. În cursul de coaching pe care-l parcurg se pune mare preț pe intuiție, anume coach-ul trebuie să-și folosească această abilitate pentru a ieși în întâmpinarea clientului. 

Așadar, cum credeți voi că putem delimita cele două noțiuni? În principiu intuiția vine de undeva din centrul ființei tale, e acel gut feeling care te îndeamnă să acționezi într-un anume mod sau să aștepți anumite rezultate. E o chestie pe care pur și simplu o simți, o știi. Wishful thinking-ul e mai degrabă o proiecție a minții, ceva la care te gândești și care ai dori să se întâmple. Sunt destul de greu de delimitat. 

Nu doar cei din coaching, dar și învățătorii spirituali ne sfătuiesc să mergem mult pe intuiție. Spun ei că odată ce ajungi s-o folosești în mod constant, ea va da rezultate tot mai bune. E ca un mușchi bine exersat. Numai faptul în sine că tu crezi că acea intuiție e pe bune îi dă mari șanse să fie pe bune, ați prins șpilul? Ce crezi, aia produci, o să repet la infinit treaba asta. 

Din câte am citit am ajuns la concluzia că intuiția este întotdeauna corectă, ea efectiv nu dă greș. Atunci când crezi că ai intuit ceva și rezultatul este altul, de fapt aia n-ar fi fost intuiție, fiind mai degrabă fie wishful thinking, în cazul pozitiv, fie o proiecție negativă neîndeplinită. Păi cum de nu s-a îndeplinit nasolia, nu spuneam că producem ce gândim? În principiu da, însă lucrurile nu pot fi analizate atât de simplist și ne-ar trebui mai multe cărți pentru a detalia. Așa cum spuneam mai sus, există o mare probabilitate (nu 100%) ca lucrurile și scenariile pe care le naști în mintea ta să se manifeste în realitate la un moment dat, dar sunt și alți factori la mijloc care pot influența rezultatul. 

Aștept să-mi spuneți cum vedeți voi delimitarea asta și, dacă vreți, să-mi dați exemple concrete, fie pozitive sau negative (prin negative înțeleg, desigur, "intuiții" care au fost doar wishful thinking sau scenarii negative care nu au mai avut loc). Pe net nu prea există articole bine documentate pe temă, totuși vi-l recomand pe acesta

Comments

Popular posts from this blog

Tipuri de români în aeroporturi

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)