Câteva idei despre schimbare

Săptămâna trecută am citit When Everything Changes, Change Everything, de Neale Donald Walsch. Mi-am comandat versiunea în română de aici. Cartea te învață cum să faci față schimbărilor nedorite care apar în viața ta. Apoi cum să creezi schimbarea în mod conștient. 

Neale explică niște principii de bază, despre care a mai vorbit și în alte lucrări. Ele sunt foarte greu de digerat și nu am de gând să încerc să le explic, mai bine citiți cartea. De fapt și eu am mai vorbit despre ele. Uite ce spun aceste idei:

1. Orice schimbare din viața ta a fost provocată de tine.

2. Toate schimbările au loc numai pentru binele tău.

Evident, aceste fraze par un mare bullshit, însă le percepem așa pentru că suntem limitați (nu o spun peiorativ) și vedem doar ce vrem să vedem, realitatea imediată, aia de la prima mână, nicidecum imaginea de ansamblu. Există trei realități: cea absolută (lumea spiritului și a energiei), realitatea observată (cea fizică, pe care o experimentăm) și realitatea imaginată (ce credem noi că se întâmplă de fapt). Ideal este să trăiești cel mai mult în primele două, acolo unde cele două puncte de mai sus sunt mult mai ușor de înțeles.

Apropo, totul ține numai de perspectivă. Mi-a plăcut foarte mult replica următoare, analizați-o atent:

Într-o lume în care "realitatea" este creată și nu observată, este adevărat prin definiție că toată lumea are dreptate. 

Da, realitatea este creată, nu observată. O și observăm, dar înainte de asta o creăm. Nu este ceva care ni se întâmplă din exterior, din cine știe ce sursă exterioară. Legat de faptul că toată lumea are dreptate, vorbim, desigur, la nivel de principii și credințe care sunt înrădăcinate în noi, nu ne referim la exemple materiale concrete, cum ar fi "eu spun că weekend-ul ăsta vom trece la ora de vară iar tu că weekend-ul viitor - cine are dreptate?". Tot ce crezi devine propriul tău adevăr. Adevărul însuși este o noțiune variabilă, nicidecum constantă. Dacă te gândești că toate textele astea reprezintă o abureală new age care nu te vor ajuta în veci, exact așa va fi. Dacă însă alegi să te ghidezi după ele și să afirmi, în forul tău interior, că viața înseamnă mai mult decât vedem în realitatea noastră materială, atunci cu siguranță aceste principii te vor ajuta și viața ta se va schimba. Ce afirmi, aia ești. Ce gândești, aia ți se va întâmpla. Am mai spus-o, sistemul este cât se poate de democratic. Fiecare are propriul său adevăr, care trebuie respectat, așa cum viața respectă acest adevăr și dă dreptate tuturor, chiar dacă unii nu realizează asta.

La final vă las cu o sugestie: când în viața voastră apare o schimbare nedorită, nu încercați să deslușiți motivele ascunse pentru care Universul a vrut ca ea să aibă loc, ci alegeți de ce ea s-a întâmplat. Da, alegeți voi motivul. Ghici ce: oricum o faceți! Atunci când vă imaginați că Dumnezeu sau Universul sau Moș Crăciun a vrut să fie așa pentru că (...), în acel moment deja ați ales de ce a avut loc acea schimbare. Ați prins mecanismul? Nu există mesaje ascunse de la Univers. În lumea absolutului lucrurile pur și simplu SUNT, doar noi le dăm o semnificație aici în lumea noastră relativă. Altfel ele nu ar avea vreuna. La nivelul absolut la care tocmai am făcut referire nu există noțiunea de RĂU, deci orice schimbare reprezintă doar evoluția sufletului tău (apropo de punctul 2 de mai sus).

Oricum, citiți-l pe Neale, el explică mult mai bine ca mine.

Comments

Popular posts from this blog

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit