Traian și maidanezul levitant

Citez de pe Digi24: "O nouă statuie a fost dezvelită astazi în Capitală. Lucrarea, realizată de sculptorul Vasile Gorduz, il reprezintă pe împăratul roman Traian, complet dezbrăcat, şi a fost amplasată în plin centrul Capitalei, pe Calea Victoriei, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României." Acum hai să facem o analiză pe imagine, fără pretenții de mari artiști. 

Update: Times New Roman se ia după mine. Glumesc. Ideea e că gândim cam la fel, doar că eu am publicat articolul înaintea lor.

Ce avem aici? Un împărat Traian în puța goală și cu mâinile într-o poziție care sugerează meditația. În fața lui, aparent levitând, stă o lupoaică, care în zilele noastre ar putea reprezenta foarte bine un maidanez, simbolul străzilor patriei. În gâtul maidanezului e înfipt ceva, dar nu ne putem da seama exact. Și mai e ceva care mă bagă în ceață: Traian ține în brațe (bine, să zicem) un maidanez sau o statuie de maidanez? Atenție mare la nuanțe. Dacă ține o statuie de maidanez, atunci ne oprim aici. Dacă însă se presupune că maidanezul din statuie era viu în brațele lui Traian, atunci el e reprezentat ca sula. Adică prost. E țeapăn, ca și cum ar sta pe pământ, nicidecum ca și cum ar levita fi în brațele lui Traian. Priviți-i cu atenție spatele și membrele - ele sunt rigide și au extremitățile în același plan (acela fiind presupusul sol în acest caz - mai știți matematică din generală?). Dacă maidanezul ar fi viu, ar trebui să atârne mai cu talent, să fie mai alungit iar labele lui să nu formeze un plan, decât total întâmplător.

Concluzia: există doar trei variante. Fie Traian ținea maidanezul în brațe ca pe o statuie ce era, adică avem de a face cu o statuie în statuie, fie Traian ținea în brațe un maidanez mumificat, fie sculptorul ăsta este imbecil. În orice caz, statuia e un kitsch.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Pentru cei isterizați de noul virus