Să răspundem criticilor

Iată ce text am primit pe Facebook de la o fostă colegă de generală. Îl voi posta în întregime, apoi comentez. Nu m-a deranjant critica, ba chiar m-a bucurat, pentru că am ocazia să lămuresc niște lucruri. Ar fi putut comenta direct pe blog, la acest articol (că de acolo a pornit), dar nu contează. Ok, este vorba despre așa ceva (nu vă lăsați păcăliți de numele de scenă al Oanei, este o femeie serioasă, cu familie, doctor ginecolog în Franța):

 • Oana Abramburica Off Bogdane, cum esti tu categoric asa de fiecare data si n-ai invatat nimic de la nenea Neale, care-i nu-i deloc asa categoric ca tine, fiindca stie ca daca ar face asa ar pierde un nr mare de cititori crestini ortodocsi!
  N-o sa-ti placa ce-o sa-ti scriu, dar o fac fiindca imi esti simpatic si vad ca vrei sa te citeasca lumea! ..aa si pentru ca esti nepotul profesorului pe care l-am iubit si admirat cel mai mult in cei 23 de ani de scoala pe care-i am.. :)
  Cind te iei asa categoric de cainii maidanezi, deja iubitorii de animale, ca prietena mea Ozana nu te mai citesc,desi si tu ai catel si practic ai mai multe in comun cu Ozana decit mine la capitolul animale de casa :)
  Cind te iei de bebelusii mamicilor si spui ca toti arata la fel,le-ai pierdut si pe Veronica BesneaMihaela Marcu, etc. si ai lovit inclusiv in mine :)) numai ca eu, inainte s-o am pe fii-mea, cind intram in sala de nou-nascuti de la Giulesti, chiar eram convinsa ca toti arata la fel, niste sarmalutze plingacioase, dar lucrurile s-au schimbat fantastic cind am intrat in acceasi sala ca s-o alaptez pe fii-mea, crede-ma sunt fff diferiti! :)

  13 minutes ago · 

 • Oana Abramburica Iar acu, de Florii te luasi de postul pastelui! Si n-ai nici un coment si nici un like! De ce oare, nu te-ai intrebat? :))
  Scrie peste tot, prin toate revistele de specialitate ca e bine sa mincam fructe si legume ca-s pline de vitamine sipeshte ca-i cu acizi grasi mononesaturati si astfel o sa fim mai plini de energie? Stii ca postul, postul negru e dovedit stiintific ca prelungeste durata de viatza si creste IQ?...o sa caut articolul pe care l-am citi si ti-l link-uiesc...
  Ca sa nu mai zic ca postul implica mult mai mult decit mancare, implica o anumita stare de spirit..
  Eu n-am tinut post, desi n-ar fi fost rau deloc, nici peste n-am mincat ier, dar am mincat alaltaierii :)) ...ceea ce vreau sa zic este ca atunci cind scrii "fii propacifist, NU antirazboinic

  12 minutes ago · 

Să le luăm pe rând.  De ce sunt așa categoric? Ăsta e stilul meu. Am devenit tot mai puțin tolerant cu prostia, grobianismul, lipsa de cultură, manelismul. Știu că acest stil nu se pupă cu elevarea spirituală și nici cu imaginea de viitor coach, am mai scris despre asta. Poate că mă voi schimba în timp, o să vedem. Nu mă preocupă prea mult acest aspect, pentru că până la urmă acesta este un blog personal iar satira are rolul ei, uneori unul pur umoristic dacă vrei. Neale este un mare om, dar dacă ai citi mai multe despre viața lui vei descoperi că încă mai este un motherfucker uneori. Are părțile lui care te fac să te gândești că trebuie să faci ce spune popa, nu ce face el. Nu te poți schimba brusc și nu-ți poți nega total anumite porniri. Dar asta nu înseamnă că principiile în care crezi și despre care vorbești nu-s adevărate. Și nu înseamnă, în niciun caz, că Neale nu este un om demn de urmărit. Sau că eu sunt ipocrit atunci când vorbesc despre anumite lucruri aici pe blog.

La partea cu maidanezii m-am amuzat. Pierzi esența, așa că voi sublinia: nu mă iau de câinii maidanezi și nu la adresa lor fac spume (ei într-adevăr n-au nicio vină că-s pe străzi), ci la adresa oamenilor din cauza cărora ei încă sunt acolo! Iar aici includem politicienii, oengiștii și miloșii care îi hrănesc la colțul blocului sau îi ascund și fac scandal când vin hingerii. Aici putem include și disperații care urlă pe forumuri și îi blesteamă pe cei care vor eutanasierea lor. Aici includem toți limitații (îmi pare rău pentru prietena ta Ozana sau pentru oricine altcineva se va regăsi aici) care consideră eutanasierea o crimă, în condițiile în care omorâm catralioane de animale pentru a le mânca, animale care nu ne atacă pe stradă și nici nu produc zgomot și mizerie, animale din care (la naiba) se hrănesc chiar cățelușii maidanezi (ei nefiind ierbivori). Absurdul acestei situații este atât de mare încât orice alte vorbe sunt de prisos. 

Câinele pe care îl ai tu acasă (am mai spus asta și mă ia durerea de cap pentru că trebuie să repet niște axiome de bun simț) NU ARE NICIO LEGĂTURĂ cu ăla de pe stradă. Unul este un pet, aflat în grija ta, de care răspunzi, iar celălalt este un animal sălbăticit, mai apropiat de lupul din pădure decât de cățelușul pufos cu care te joci tu sub păturică. Este ca și cum ai un hamster și începi să plângi când vine deratizarea la bloc. Este halucinant că în țara în care oamenii mor mâncați de câini încă există debili care suspină după maidanezi, nu și după semenii lor. Așa că am o întrebare pentru toți "iubitorii de animale" care nu mă mai citesc pe mine aici pe blog (aleluia!):

AȚI DA VIAȚA UNUI OM PE VIAȚA TUTUROR MAIDANEZILOR DIN ȚARA ASTA?

Iar acum plusez un pic: gândiți-vă că e cineva apropiat vouă. Eu nu. Eu aș omorî toți câinii, numai să scap un om de la a fi mușcat, nu mai zic omorât. Și nu pentru că sunt sadic, nu pentru că sunt un animal turbat care vrea să-i chinuie, ci pentru că altă soluție nu există, oameni buni. Părerea mea, pe care nu mă sfiesc s-o spun în gura mare, indiferent câți cititori mai pierd, este că trebuie să fi efectiv dus cu pluta să crezi că vom putea elimina maidanezii printr-o metodă diferită de eutanasiere. Și la fel de dus cu pluta ești atunci când nu suspini pentru oamenii atacați de câini, ci te doare inima numai pentru câini. Aici un psihiatru s-ar putea pronunța mai bine. Ăștia sunt oamenii în fața cărora mintea mea se scurtcircuitează: cei care plâng după niște javre păduchioase cu care nu au nicio legătură, fără să le pese că zeci de mii de oameni sunt atacați și mușcați anual, dintre care unii mortal.

Și dacă tot am citat de pe Facebook la început, pun și comentariul unui prieten, pentru că este foarte pertinent (deși sună foarte dur, nu știu cine l-ar putea contrazice cu argumente valide):

"Uite, în fiecare dimineață trec pe lângă un spațiu verde de maxim 5 mp infestat cu vreo 20 de javre. Îi văd cum se mai iau de câte un un pieton, vreun suflet rău care în nemernicia lui vrea să ajungă la muncă. Eutanasierea nu este o soluție, nu este nici măcar un cuvânt aplicabil altor specii decât cea umană. Exterminarea, însă, da. Dacă șobolanii sunt omorâți sistematic (de-rat-izare), de ce să nu se practice aceleași metode și pentru câini? Și nu, animalele NU AU SUFLET, și sunt dispus să explic chestia asta până pricepe ultimul pensionar ramolit din țară."


Mergem mai departe. Oana mi-a spus că am lovit în mămicile care-și fac copilul vedetă pe Facebook. Uite că nu doar eu o fac. Vă vine să credeți sau nu, a vedea pe wall tone de poze și avataruri cu figuri de copilași (toate la fel, hai recunoașteți, nu e nimic aiurea în asta) devine agasant. Știu că sunteți orbite de subiectivism și considerați asta un atac la adresa odraslelor voastre, dar dacă ați privi dincolo de voalul sufocant al instinctului matern, ați înțelege lucrurile altfel. Pune poze cu copilul, e normal. Dar nu exagera, nu-l face vedetă, nu posta numai așa ceva pe Facebook pentru că te scot de acolo. Din simplul motiv să nu mă interesează, sorry că-ți știrbesc entuziasmul. La fel cum și tu ești liber să mă elimini dacă nu-ți place că mă iau de zoofilii care protejează maidanezii. Suntem înzestrați cu liberul arbitru. Nu mai insist aici că nu ajungem nicăieri. Am vorbit recent despre asta oricum. Cine poate accepta acest punct de vedere, bine, cine nu, e liber să nu mă mai citească.

Încheiem cu postul Paștelui. Am spus anul trecut, foarte clar, că nu este nimic rău în a ține post. Te ajută și la nivel spiritual (dacă tu crezi că te ajută și numai pentru că tu crezi asta), este foarte bun și sănătos pentru corp, strict privit ca regim alimentar. Ceea ce satirizez eu este altceva: modul primitiv în care omul se raportează la o divinitate privită eronat, cu reguli bizare, pur omenești, pur medievale. Oana, ești o fată inteligentă, vrei să-mi spui că Dumnezeu i-a spus Omului să țină post 40 de zile înainte de Paște și că în ziua X hai, treacă de la el, are voie să mănânce pește? Asta crezi tu despre all mighty God? Așa se prezintă el? Repet: nu spun că postul este greșit, ci doar că el nu este obligatoriu. Numai Biserica vrea să crezi asta. 

Nu poți mulțumi pe toată lumea, ar fi super absurd să ai pretenția asta. Sper doar că nu mi-am pierdut foarte mulți cititori și după acest articol ;) Foarte sincer: apreciez critica, Oana. Te mai aștept oricând. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Love & Tactics