A înviat Hristos?

Știu, abia duminică o va face, dar mă refer acum la evenimentul propriu-zis, petrecut acum 2000 de ani, pe care se bazează întreaga religie creștină. Eu nu știu dacă a înviat sau nu. Habar n-am. Dar am ajuns la concluzia că acest lucru nu contează așa de mult. O să încerc să vă explic pe scurt cum văd eu problema.

Cred că Isus a existat. Și mai cred că a fost un mare învățător spiritual, unul dintre cei mari din istoria umanității. A înviat el oare, așa cum ne învață Biserica creștină? Ei bine, dacă între timp ai ajuns la concluzia că viața continuă la infinit, că sufletul se reîncarnează, că niciodată nu poți muri de fapt, atunci este mai puțin important dacă sufletul lui Isus (nu știu dacă se scrie cu un I sau cu doi I, dar nu contează) a ales să revină în același corp, pe care-l părăsise cu 3 zile mai devreme, sau în altul. Mai bine ne-am apleca pe mesajele lăsate de Isus, ele sunt mult mai importante. Nu am citit Biblia integral (consider că e absolut inutil să faci asta), însă am citit o versiune mai light a acesteia. Oricum nu știu dacă Biblia este cea mai de încredere sursă. M-am documentat și din alte locuri și am reținut într-un final că Isus ne-a lăsat următoarele mesaje fundamentale (dacă greșesc vă rog să mă corectați):

Robert Powell în filmul Jesus of Nazareth,
de departe cea mai reușită personificare
on-screen a marelui învățător spiritual
  • Suntem cu toții Una. Nu există separare între noi și Dumnezeu. 
  • Isus a fost fiul lui Dumnezeu, dar nicidecum unicul său fiu, pentru că noi cu toții suntem copiii lui Dumnezeu. Și implicit frații lui Isus, egali cu el. 
  • Tot ce a făcut Isus vom putea face și noi pentru că nu există diferență între noi și el. Nu a fost plămădit din nimic special, nu a avut o aură de sfânt în jurul capului. El doar a realizat cine era de fapt, astfel a putut ajunge la nivelul la care a fost. Și noi putem realiza cine suntem - primul pas este să vrem asta. 
  • Prin credință poți realiza totul. Nu vom muta munții din loc, asta a fost o metaforă doar. Dar totul se face numai prin credință, adică prin gândul care pleacă de la tine din cap și imediat devine energie, apoi materie. Chiar și când nu-ți iese ceva, tot prin credință nu ți-a ieșit. Pentru că ai crezut că nu-ți iese.
  • "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața, urmați-mă." Asta ar fi afirmat Isus. Din punctul meu de vedere mesajul lui a fost "Eu știu care-i șpilul, în viața asta și după. Faceți ce zic eu și ce fac eu și veți avea numai de câștigat. Nu vă lăsați manipulați de alții, nu trăiți cu frică, nu rămâneți în întuneric."
  • Când ești lovit întoarce și celălalt obraz. Iubește-ți dușmanul (acesta este la rândul său tot Dumnezeu, pentru că totul este Dumnezeu). Iubește-ți aproapele. De fapt, iubește-i pe toți, pentru că fiecare, la un nivel absolut, este doar o altă versiune a ta.
  • Întreabă și vei primi răspuns.
  • Fă altora exact ce dorești să-ți facă și ei ție. Pentru că exact ție îți faci, aș completa eu. Nu dezvolt ideea, pentru că am mai vorbit despre ea.

În zilele noastre, Isus ar fi fost considerat un new ager, un învățător spiritual, un tămăduitor. Nu l-ar fi urmat doar 12 apostoli, ci milioane de oameni, pe Facebook, Twitter sau pe blog. Acum 2000 de ani a fost văzut ca un blasfemitor și pentru asta a fost răstignit. Isus a fost un maestru, un om care a atins al 7-lea nivel de elevare spirituală, maximul, după cum ne-ar spune Deepak Chopra. Contează așa de mult dacă a înviat din morți sau nu? Pentru mine nu. Prefer să mă axez pe învățăturile lui, în care regăsesc aceleași principii fundamentale de care cu mare bucurie "m-am împiedicat" în ultimii ani, din varii surse.

Personal nu cred că Maria a fost fecioară la infinit și nici că Isus nu a avut un tată. Ăsta e deja basm, ca multe alte episoade biblice. Nu cred nici că Isus ar fi vorbit despre păcătoși, ispite, Satana sau Iad. Pentru că nu cred în ideea de păcat și de pedepse, la un nivel absolut. Astea sunt invenții pur umane, pentru a manipula prin frică. Cei care au editat de nenumărate ori Biblia înainte de a o scoate pe piață, la mulți ani după moartea lui Isus, au avut grijă să strecoare acolo tot felul de povești nemuritoare, pentru a proteja interesele Bisericii. Sunt sigur că Isus a fost un om extrem de elevat, care cunoștea adevărul despre cum funcționează lucrurile în spatele cortinei. Adică se ghida perfect după al 6-lea simț. Și nu uitați, tot ceea ce a făcut el, putem face și noi. În primul rând trebuie să realizăm asta. Apoi să credem. Apoi să facem. Nu spun, în niciun caz, că oricine poate ajunge la nivelul spiritual la care era Isus. Dar cu siguranță oricine își poate construi viața într-un mod perfect dacă începe să umble prin ea conștient, nu doar ca un somnambul.

Vă doresc un Paște minunat alături de cei dragi!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"