Wednesday, 21 March 2012

RET - o metodă rapidă și eficientă de a înlătura anxietatea

* cu un bonus consistent despre atacurile de panică

Am descoperit recent chestia asta. RET vine de la Rapid Eye Technology și este o metodă asociată cu starea de REM sleep, acea perioadă a somnului în care visele sunt foarte vii, iar ochii ni se mișcă rapid, acest proces fiind esențial pentru a ne elibera de tensiunile acumulate în perioada activă. Dacă ești privat de REM sleep pentru o perioadă semnificativă, poți crăpa, atât de important este acest proces. Și uite așa s-au gândit niște oameni inteligenți că putem înlătura stresul oricând, folosind mișcarea rapidă a ochilor și când suntem treji.

Mai multe detalii despre beneficiile perioadei de somn numită REM (apropo, se pare că de aici vine și numele celebrei trupe) găsiți aici. Dar să revenim la RET și cum puteți aplica această metodă când sunteți stresați sau de-a dreptul panicați. Sunt mai multe articole online, dar cel care sintetizează cel mai bine este acesta. Citiți cu atenție tot ce scrie acolo.

Îmi doresc să nu aveți nevoie, dar nu strică să cunoașteți această manevră. După cum sigur realizați, RET rezolvă doar forma problemei, nu și fondul. Așadar atunci când aveți probele de gen, încercați să descoperiți ce le cauzează, pentru că acolo trebuie lucrat în primul rând. RET te calmează pe moment, dar dacă nu identifici adevăratele probleme care te-au făcut anxios, stările vor reveni. 

Atacurile de panică (despre care am vorbit acum aproape 5 ani, când le-am cunoscut în toată splendoarea lor) se depășesc prin abandonarea luptei, prin acceptarea fricii (una absolut irațională) pe care o experimentezi. Când te lupți să-ți revii din ceva ce nu ai (mintea ta crează iluzia cum că te simți rău, dar nimic nu e real), exact atunci provoci acele reacții fizice care îți dau senzația că ți-e rău sau că un pericol iminent te pândește. E un cerc vicios pe care nu-l poți rupe decât relaxându-te și acceptând total acea stare oribilă, care este IMAGINARĂ. Atâta vreme cât realizați asta, sunteți foarte bine. Priviți frica în față și acceptați-o ca pe o banală migrenă care va trece în curând. În momentul în care te relaxezi și nu-ți mai este frică de...frică, această frică dispare. Numai tu îi dai naștere. E o luptă cu tine însuți, nimeni și nimic exterior nu te amenință. Așa că nu-ți fi adeversar, ci coechipier. 

Am deviat de la RET la atacurile de panică, dar legătura este evidentă. La final voi expune tipurile majore de temeri care apar în timpul unui atac de panică (cine se regăsește pe undeva să ridice două degete, cine nu binecuvântat cu pace eternă să fie, pentru că stările astea sunt niște motherfuckers):

- senzația că faci atac de cord

- senzația că te sufoci

- senzația că leșini

- senzația că amețești

- senzația că înnebunești

- senzația că urmează să se întâmple ceva rău, deși nu știi ce și cum

Acum identificați cuvântul cheie din expunerea de mai sus. Da, totul este o senzație. Nimic nu e real. Avem de a face doar cu produsul minții noastre care în loc să se axeze pe o chestie faină, pozitivă, constructivă, alege doar cele mai dramatice și mai irealiste scenarii. Există și o parte bună: aveți ocazia să realizați ce putere are mintea. Atât de mare este încât puteți jura că sunteți pe cale să crăpați sau s-o luați razna, în timp ce sunteți sănătoși tun din punct de vedere fizic, dar aveți mintea prea "veselă". Păi atunci propun să o folosim pentru gânduri diametral opuse. Nu ați prefera să fiți un nebun iluzoriu cu vise și convingeri frumoase în locul ăluia care și-a creat un iad imaginar? 

Legat de partea cu "o să înnebunesc": e posibil să ajungeți la așa ceva, după ce vedeți că nici nu muriți, nici nu leșinați, nici nu vă sufocați și așa mai departe. Subconștientul vă va lansa ultima provocare: "Ha, te-ai prins ca nimic nu e real, că nu vei păți nimic, dar poate că gândurile astea te vor înnebuni!" Ei bine, nicio șansă! Când ai anxietate și atacuri de panică, ești la 180° de nebunie. Ești prea sănătos mental, chiar mult mai sănătos decât ar trebui. Mintea ta gândește prea mult, exact asta e buba. Toate sistemele tale sunt în alertă maximă, toate butoanele roșii pâlpâie. Deci șansele ca tu să înnebunești în timpul unui atac de panică sunt nule. Un nebun nu știe că e nebun. Tu te gândești prea mult la posibilitatea asta, așa că ești chiar mai sănătos decât ar trebui. Sper că este evident liniștitorul paradox. Prin urmare relaxează-te. Respiră adânc și detensionează-ți mușchii stomacului (o să vezi că-s încordați ca după 50 de abdomene). 

Ne vedem câteva ore mai târziu, când vom vorbi despre zona de confort, pe care trebuie s-o depășim cât mai des.