Ieși din zona de confort

Fiecare om dispune de propria zonă de confort, reprezentată de acele lucruri familiare, aflate în mod constant în universul său, în lipsa cărora devine agitat și nesigur. Pentru a putea realiza lucruri constructive în viață, care te scot din mediocritate și te ajută să te dezvolți, e musai să ieși din zona de confort, lucru care pentru mulți nu este ușor de făcut. Nu este ușor pentru că așa ni se pare, dar putem alege să privim altfel treaba asta.

Unele persoane au o teamă viscerală de nou, chiar și atunci când acel lucru nou se prezintă strălucitor și le umple de bucurie. Este posibil chiar să refuzi schimbarea și să abandonezi noul element care ți-a luminat viața numai pentru că nu ești obișnuit cu binele sau pentru că ți se pare prea frumos pentru a fi adevărat, acest lucru detonând tot felul de temeri în străfundurile conștiinței tale. Chiar dacă vine greu de crezut, există oameni în a căror zonă de confort se află lucruri negative, fără de care ei nu-și găsesc rostul. Când te obișnuiești cu răul, binele ajunge să te sperie.

Este inutil să explic de ce nu e bine să ne sabotăm singuri în acest fel. Iată cum este recomandat să procedăm:

  • Învingem frica. Facem exact acel lucru care ne sperie, până când vom realiza că nu avem de ce să fim speriați. Curajul înseamnă să-ți înfrunți frica, nicidecum lipsa acesteia. Am mai dat acest exemplu mai demult: un om îngrozit de zborul cu avionul, care alege să zboare, este curajos, în timp ce unul care nu are această teamă nu este curajos, deoarece este foarte normal pentru el să facă asta și câtuși de puțin stresant. Așadar fiți curajoși. În peste 90% din cazuri ne este frică doar de frica în sine, de pericole imaginate de mintea noastră, nicidecum de chestii reale și cu adevărat periculoase.
  • Acceptăm provocările care apar în viața noastră, dacă realizăm că putem ajunge într-un loc mai bun. Privim imaginea de ansamblu și destinația finală. 
  • Încercăm în permanență să rupem rutina zilnică și să ieșim din letargie.
  • Începem să ne asumăm riscuri.
  • Ne schimbăm percepția. Întotdeauna voi sublinia importanța acestui element. În acest caz o vom schimba inevitabil, în felul următor: făcând acele lucruri de care ne e teamă, ne vom obișnui cu ele și zona noastră de confort se va mări. Astfel vom ajunge să includem în ea exact acele lucruri de care acum ne temem. Privește din start provocările ca făcând deja parte din zona ta de confort, acceptându-le fără stres și identificând întotdeauna beneficiile lor. 

A ieși din zona de confort și a-ți învinge teama nu înseamnă să te apuci de bungee jumping sau scuba diving printre rechini, doar dacă nu cumva aceste lucruri sunt marile tale pasiuni. Nu este câtuși se puțin necesar să ne învingem teama de animale sălbatice dacă viața (meseria, pasiunile etc.) nu ne aduce vreodată în fața unui astfel de animal. Încerc să subliniez faptul că trebuie să ne depășim doar acele temeri care ne împiedică să ne dezvoltăm armonios, să avem o viață normală sau să ne atingem anumite visuri. Dacă ți-e teamă de călătoriile maritime, de exemplu, dă-le pace, foarte probabil nici n-ai nevoie de ele în această viață, deci nu trebuie să lupți cu tine pe tema asta. 

Trebuie subliniat și faptul că ieșirea din teritoriul sigur și familiar se poate realiza prin cele mai "simple" gesturi, cum ar fi să aplici pentru postul ăla care pare de neatins (sau măcar să-l iei în calcul), să începi să faci planuri pentru excursia la care visezi de mult sau să-i zâmbești vecinei din lift și eventual s-o și saluți (confesiune: asta e pe to do list-ul meu, am niște vecine de excepție, 9 din 10 arată trăznet - astea-s avantajele habitatului ce încorporează facultăți!). Plus că m-am apucat de jogging și de mers la bibliotecă pentru a studia (mă pregătesc să devin coach pe dezvoltare personală, detalii altă dată), toate astea reprezentând pași importanți făcuți în afara zonei mele de confort. Cel mai mare ar fi să mă mut la New York, apropo de ce povesteam ieri. O să fac și asta într-o zi, momentan nu posed perechea corespunzătoare de balls.

Viața începe acolo unde se termină zona de confort

Nu mai știu cine a spus asta, dar mare dreptate a avut. Am impresia că tot Neale, dar nu contează. Care e frumusețea în a-ți trăi viața numai cu plasă de siguranță sau în a încerca numai acele lucruri care nu prezintă pericolul de a da greș? Ce satisfacție poți obține în acest fel? Când țintești sus, nici măcar ratarea nu reprezintă un eșec.

Recomand această lectură, scurtă și eficientă. Și încă o chestie: mergi și fă chiar azi ceva care te scoate din monotona zonă de confort, altfel vei uita acest articol în secunda în care vei închide pagina. Hai, trăiește un pic!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele