A alege vs. a reacționa

Citeam ieri într-o carte despre coaching (căreia trebuie să-i fac un review în curând, pentru curs) un principiu peste care am dat și în scrierile spirituale parcurse de mine în ultimii ani. Spunea acolo că un coachee, adică un client, vrea să fie învățat să aleagă ce i se întâmplă, nu doar să reacționeze la asta. Ar fi o schimbare fundamentală pentru fiecare dintre noi dacă am crea în mod conștient cea mai mare parte a realității noastre, în loc să trăim cu impresia că altceva sau altcineva o formează și noi doar reacționăm la asta, după cum putem.

Probabil știți că de mai multă vreme sunt ferm convins că noi suntem creatorii propriei noastre realități, chiar și atunci când experimentăm durere, drame sau dezastre. Acum două săptămâni am scris un articol care ar putea constitui un exemplu în acest sens: majoritatea are impresia că dragostea înseamnă suferință, prin urmare asta experimentează, deși nimeni nu-și dorește (la modul conștient) să sufere. În același mod atragem în viața noastră tot felul de lucruri urâte, pentru că la un nivel subconștient asta "dorim".

Știți care e partea interesantă? Noi oricum alegem tot ce se petrece în existența nostră. Viața pe care o trăim în acest moment este exact rezultatul gândurilor noastre anterioare. Numai că 99% dintre noi fac asta în mod inconștient. Avem impresia că destinul sau cine știe ce instanță superioară ne-a aruncat în cale toate obstacolele și mizeriile astea care nu se mai termină, iar tot ce putem face este să luptăm împotriva lor, adică să reacționăm la ceva prestabilit. În momentul în care acceptăm că doar noi ne creăm realitatea și că este mult mai eficient să alegem în mod conștient asta, în loc să așteptăm să reacționăm la ce decid stelele traduse pentru noi de Neti Sandu, viața ni se va schimba foarte mult.

Desigur că nu vom putea în viața asta (probabil nici în următoarele 10) să alegem absolut tot ce ni se întâmplă. Numai un maestru spiritual poate face asta. Însă atunci când ni se întâmplă ceva neplăcut, putem alege să acceptăm acel lucru și să ne schimbăm modul în care-l privim. E o situație de tipul win-win, dar trebuie să avem mintea deschisă și sufletul pur pentru a realiza asta (într-o primă fază), apoi pentru a o experimenta în propria realitate.

Iar acum recapitulăm: cum alegem? Convingere -> gând -> emoție -> realitate. Ăsta e ciclul. Plecăm întotdeauna de la convingerea de bază pe care o avem în legătură cu ceva. Apoi gândurile despre acel ceva vor lua naștere corespunzător, creând emoții = energii, iar acestea se transformă întotdeauna în materie, adică în lucruri și evenimente care apar în viața noastră. Ce mai putem face? Eliminăm pe cât putem orice energie negativă, orice gând pesimist, orice stare de rău. Aici faceți cum zice popa, nu ce face popa - eu fiind popa în acest caz, un blogger ale cărui articole satirice dețin ponderea maximă din total. Din punct de vedere spiritual, tot ce e satiric, critic, arțăgos etc. nu e recomandat. Este energie negativă, adică frână. Am mai explicat cum stă treaba în acest caz.

Decideți întotdeauna cine sunteți, pentru că "Eu sunt ....." este cea mai puternică afirmație din Univers. Pe linia punctată completați după bunul plac și afirmați totul cu voce tare. Fiți recunoscători pentru ce aveți și pentru ce urmează să vină. Oferiți altora acele lucruri pe care vreți să le primiți.

Acestea sunt câteva metode prin care alegeți în mod conștient ce urmează să se întâmple în viața voastră. Restul reprezintă de regulă tot alegeri, dar sunt făcute inconștient. Acestea vor genera, știți deja, reacțiile. Și sentimentul ăla clasic cum că "iar am pățit-o, ce naiba am făcut să merit toate astea?".

Mult succes!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele