Dragostea și frica

Sunt cele două forțe care ne pun în mișcare. Nimic altceva nu ne motivează să acționăm. Orice imbold pentru a face ceva, indiferent ce, vine din dragoste sau din frică (sau dintr-o subramură, să-i spunem, a acestor concepte). Există vreun șpil aici? Da. Este recomandat să acționăm cât mai mult din dragoste și cât mai puțin din frică. Aș spune deloc din frică, dar cum nu suntem maeștri spirituali, hai s-o luăm ușurel.

În primul rând să clarificăm ce înseamnă dragostea. Nu ne referim, în mod evident, doar la aspectul romantic al dragostei, ci la tot ce înseamnă acest sentiment în general, fie că este vorba de dragostea pentru oameni (parteneri, prieteni, rude), dragostea pentru o pasiune, atașamentul față de mașina sau instrumentul tău muzical, dragostea pentru animale, natură etc. Orice îți creează emoție pozitivă vine din dragoste. Am mai vorbit despre emoțiile pozitive și cele negative, acestea din urmă fiind o frână de mână în calea fericirii tale. Încercați deci să vă umpleți viața cu cât mai multe decizii bazate pe dragoste iar atunci când vi se pare imposibil să faceți asta, încercați să vă schimbați percepția, exact așa cum povesteam săptămâna trecută

Din păcate majoritatea acțiunilor noastre au la bază frica. E de ajuns să vă faceți o mică introspecție și veți realiza imediat asta. Mergi la un job care nu-ți face plăcere din frica de a nu rămâne fără venituri. Acolo accepți tot felul de rahaturi din frica de a nu fi dat afară. Ai un partener și ți-e frică să nu-l pierzi (vezi gelozia și posesivitatea). Ție frică de boală și de moarte, prin urmare îți faci tone de analize și te îndopi cu pastile. Nu știi să te bucuri de nimic și din momentul în care ai obținut ceva te cuprinde frica de a nu pierde acel ceva. Toate fobiile și angoasele pe care oricare om le are, într-o măsură mai mare sau mai mică, vin evident din frică. 

Exemple sunt cu nemiluita. Toate acestea te vor împinge să faci acțiuni nerecomandate. Atenție la aspectul romantic sau protector al dragostei, aici s-ar putea să fiți tentați să spuneți chestii gen "o iubesc, de aia sunt gelos!" sau "'țin la el, îmi pasă, de aia îl sun de 5 ori pe zi, să mă asigur că e bine!". Așa-i că la prima vedere astea par a fi acțiuni care au la bază dragostea? Însă dacă priviți mai atent veți vedea că ele vin din frică. Frica de a nu pierde acel ceva (iubirea, partenerul, ființa dragă etc.). 

Pentru o mai bună înțelegere recomand această listă, love vs. fear

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)