Ce este un control freak și cum relaționezi cu el

Poate ești chiar tu unul, dar dacă nu, cu siguranță ai dat până acum peste o astfel de persoană. Măcar una, dacă nu mai multe. În primul rând ce înseamnă un control freak, dacă nu ai intuit asta deja din denumire: este obsedatul de control, cel care vrea să controleze totul în viața lui, într-un mod care frizează sau chiar atinge obsesia și care, în lipsa acestui control sau în lipsa senzației că deține controlul, devine anxios, depresiv, agresiv etc.

Persoane apropiate mie sunt control freaks. Am interacționat suficient cu acest tip de caracter încât să ajung să mă documentez despre el. Cum nu sunt psiholog, n-are sens să vorbesc prea mult, voi recomanda însă niște articole la final. Vreau doar să punctez următoarele lucruri:

  • Un control freak suferă de o tulburare de personalitate - a NU se confunda acest disorder cu ceea ce în mod peiorativ am spune "e nebun, dus cu capul" etc. Există multe tulburări psihologice care nu ne transformă în evadați de la trilulilu (de exemplu fobiile, atacurile de panică și anxietatea se încadrează aici - eu le-am avut).
  • Obsedatul de control va dori, inevitabil, să controleze oamenii din jurul lui. Întotdeauna face regulile, exclusiv el. În mod logic, asta îl face o pacoste pentru cei din jur, care ajung să se simtă manipulați, folosiți, înjosiți. Un control freak este un foarte bun manipulator și șantajist sentimental, dar nu face asta neapărat conștient și cu siguranță nu pentru a te înjosi. Rețineți deci că nu este vorba de nimic personal iar cel vulnerabil cu adevărat este el, nu voi. Aveți două opțiuni: fie plecați din viața lui dacă ajungeți la un punct în care nu vă mai simțiți bine cu voi înșivă, fie îl acceptați pentru ceea ce este, încercați să-l înțelegeți și să-l ajutați. 
  • Obsesia pentru control vine din frică (lipsă de securitate, teamă de respingere, de eșec, teamă de genul nu-sunt-suficient-de-bun-pentru-cutare-lucru-persoană, obsesia de a nu repeta drame din copilărie etc.). De aceea s-ar recomanda să fiți mereu o sursă de comfort pentru un control freak care înseamnă ceva pentru voi. 
  • Există diverse forme ale acestui tip de personalitate, unele mai pronunțate, altele mai discrete. Principiile de bază ale abordării unei astfel de persoane rămân valabile, totul este să identificați acel control freak și să doriți să faceți relația să funcționeze. 
Pentru o documentare mai serioasă, citiți:

1. Wiki
3. How to Deal With a Control Freak: 12 și 3

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?