Blogging de succes prin trolling

Ce este trollingul puteți afla aici. În principiu arunci o momeală, îi lași pe proști să dezbată pro și contra apoi eventual apari tu la final și "delimitezi cu adevărat" proștii de deștepți. Avem și un exemplu concret, pe blog la VisUrât.

Dânsul a luat această problemuță matematică de pe acest site, unde apare postată acum o lună. Apropo, care e faza cu site-ul ăsta, a devenit singura sursă de umor valabilă? Se pare că tot mai mulți au un fetiș cu el. Dar să revenim. Întrebarea lui VisUrât, care nici măcar nu s-a obosit să schimbe numerele pentru a părea mai autentică treaba, a fost cât face drăcovenia asta:

6:2(1+2)= ?

Așa cum am încercat să explic în comentarii (și nu numai eu), din punct de vedere strict textual problema este prezentată ambiguu și poate fi interpretată în două feluri, putând duce la rezultatele 1 sau 9. Totul ține de ordinea operațiilor și de cum interpretezi fracția. O poți lua la modul 6/(2x(1+2)) = 6/(2x3) = 1 sau 6:2x3 = 3x3 = 9. Repet, ambiguitatea vine din modul în care interpretezi lungimea fracției. Mai multe detalii despre aceste interpretări, despre faptul că a posta așa ceva reprezintă trolling și despre cum chiar diferite calculatoare dau rezultate diferite puteți găsi aici

E drept că VisUrât a postat apoi explicații matematice detaliate legate de ordinea în care trebuie făcute calculele. Că-s de la el sau le-o fi luat și pe astea de pe vreun site nu contează. Oricum, din câte înțeleg acele accepțiuni legate de ordinea operațiilor s-au tot modificat în timp cam cum se modifică regulile gramaticale ale minunatei limbi române. Însă lăsând la o parte cine are dreptate din punct de vedere matematic, greșeala majoră pe care o face VisUrât și alți postaci de pe acolo este epatarea acestui penibil și fals sentiment de superioritate, adică "băi, retardaților, nici măcar o problemă de clasa a 3-a nu puteți rezolva". Din punctul meu de vedere chestia asta te afundă mai mult în ridicol decât însăși rezolvarea greșită a problemuței. Mai ales că-s mulți pe blogul său care s-au dat rotunzi după discutarea rezultatului sau după ce au dat un Google search. Nu, nu ești câtuși de puțin retardat dacă nu știi să rezolvi o chestie (fie ea predată în școala primară), care are doza ei de ambiguu în modul în care este redată (pentru că, apropo, dacă nu avea nimic ambiguu în ea nu mai reprezenta subiect de blog și de troll). Însăși postarea inițială a lui VisUrât este o recunoaștere a acestui fapt. Altfel de ce nu a pus, să zicem, (2+4)x3-2=? Păi n-ar mai fi fost nimic interpretabil aici și nu ar mai fi existat "proști" pe care să-i iei la mișto.

Sunt multe lucruri învățate clasele primare pe care acum nu le mai știi. Și asta pentru că nu-ți folosesc, nu ai mai dat peste ele, nu ai avut de ce să-ți încarci memoria cu ele etc.. În mod absolut evident, dacă ne-am apuca acum să dăm admiterea la liceu sau bacul am pica toți. Sau aproape toți. La fel cum am pica, foarte probabil, sala de la examenul de șoferi, mai ales dacă avem carnet de multă vreme. Toate astea ne fac cumva retardați? Nicidecum. Cel mult poți deveni subiectul ironiilor unora care stau deoparte sau folosesc Google cu spor, în încercarea de a defula un pic din traumele interne și complexele de inferioritate care îi guvernează. Că doar din spatele ecranului suntem cu toții zmei. 

În caz că mai avea careva dubii legate de ambiguitatea expresiei de mai sus (adică voi, "retardaților"), citez din articolul linkuit integral mai devreme:

"However, there is a lack of consensus on the value of implied multiplication. 
6÷2(1+2)= ? 
On April 27th, 2011, a Redditor posted a slightly different version to the “wtf” subreddit. As of April 29th, 2011, it has received 1281 comments, and has a karma score of 776. A Redditor posted the following comment to the thread which was the highest rated comment at 574 upvotes:

I’m a math professor, and my view is that although the standard convention, if applied precisely and rigorously, does give an unambiguous procedure to follow, nobody, and that includes professional mathematicians, would ever write a formula like this. This is mostly because, after about 3rd grade, none of us ever use the division symbol ever again."

Rezultatele acestei mici jonglerii matematice? Tone de comentarii la ambele articole ale lui VisUrât și spirite mai mult sau mai puțin încinse. Așa se face trafic, băieți. Asta a fost singura lecție învățată azi, nicidecum una legată de matematică. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Există și părți bune în toată nebunia asta generată de virus

Apropo de argumentul ăla "e mult mai grav ca gripa sezonieră"