Atenție la convingerile adânc întipărite în conștiința voastră

Săptămâna trecută am citit o carte care m-a luminat și mai bine în privința a ceea ce simplist numim uneori "gândire pozitivă sau negativă". Eu am mai semnalat uneori că treaba nu stă atât de simplu și că trebuie să studiem multe surse până când 1) ajungem să înțelegem foarte bine cum funcționează treaba asta și 2) ajungem să aplicăm aceste lucruri în viața de zi cu zi, între 1 și 2 fiind o diferență mare pentru că, de regulă, după ce punem cartea jos sau închidem site-ul de unde ne-am luat informațiile continuăm să trăim în exact același fel ca și înainte.

Cartea pe care am pomenit-o a fost scrisă acum 40 de ani (publicată abia în 1994 din câte înțeleg) și este considerată de unii o piatră de temelie a New Age-ului modern. Folosesc termenul "modern" în acest context pentru că eu personal consider că și Isus era un new ager cât se poate de autentic (poate cel mai autentic chiar), adică toate aceste idei au existat de când lumea, de pe vremea filozofilor antici, ele îmbrăcând diverse forme de-a lungul istoriei și fiind, din păcate, deseori distorsionate (mai ales de către biserică). 

The Nature of Personal Reality a fost scrisă de Jane Roberts - cine este interesat de ea să-mi spună (o puteți citi și aici). Este o carte pe alocuri greoaie (eu am citit unele pasaje pe diagonală, lucru care de regulă nu-mi stă în fire) care insistă pe idei legate de sănătate dar, mai ales, insistă pe importanța acelor beliefs, adică acele convingeri proprii pe care fiecare le are și care dictează natura realității personale pe care o experimentăm. Cartea explică de ce sunt atât de importante și cum putem lucra să le schimbăm. De asemenea ne învață cum să lucrăm cu emoțiile negative și cum să NU le suprimăm, pentru că mai devreme sau mai târziu vor ieși la suprafață. Se vorbește în carte atât despre realitățile paralele cât și despre noțiunea atât de greu de cuprins cu mintea (dar deja tot mai evidentă pentru unii) cum că în realitatea absolută nu există timp, acesta fiind doar o iluzie a noastră, limitați fiind de cele 5 simțuri pe care le posedăm. Cartea insistă și pe puterea momentului prezent, pentru că totul se defășoară acum și totul poate fi schimbat prin noile alegeri pe care le faci în fiecare moment al existenței tale, indiferent de ce s-a întâmplat acum o lună, ieri sau acum 10 secunde.

Dar să revenim la convingeri. Fiecare dintre noi posedă un set de convingeri care cu greu pot fi zdruncinate - unele sunt conștientizate foarte clar, altele mai puțin sau deloc. Adică rareori sunt gândite în mod concret sau verbalizate. Însă ele ne dictează fiecare gând și acțiune, deci implicit ne dictează viața. Exemple de astfel de convingeri:

- viața este o luptă, succesul se atinge foarte greu și numai după sacrificii

- fericirea e o iluzie, niciodată nu poți fi fericit pe deplin

- banii sunt răi, sunt opuși iluminării, dezvoltării spirituale etc., aduc belele, oamenii cu bani nu reprezintă un model de urmat (sau clasicul "banii nu aduc fericirea")

- nu merit să fiu fericit, sănătos, bogat, iubit etc

- în dragoste trebuie să suferi, altfel nu se poate, mai devreme sau mai târziu o pățești și o vei păți de multe ori

- lumea în ansamblu este un loc oribil, plin de războaie, calamități, dezastre, foamete

Exemple putem oferi până mâine. Toate convingerile de mai sus se manifestă în viața celor care le au, este inevitabil. De ce am ales numai exemple negative? Pentru că la astea trebuie lucrat. În primul rând identificați-le. Analizați-vă atent, mult și în tăcere, vorbiți cu voi înșivă. Veți fi uimiți peste ce veți da și de modul în care vin răspunsurile. Dacă ne forțăm să gândim pozitiv dar fundația acelei teme este una negativă (vezi un posibil exemplu din lista de mai sus) nu vom rezolva nimic, pentru că gândul de bază (sau gândul care sponsorizează, așa cum îl numește Neale Donald Walsch) este cel care va genera totul. De la convingere pleacă gândul, apoi urmează emoția, care se tranformă inevitabil în materie, adică într-o formă sau alta și mai devreme sau mai târziu se va manifesta în realitatea ta. Asta pentru că emoția este energie, iar energia creată nu dispare, ci doar se transformă. Aceasta este ordinea inevitabilă și tot ceea ce ești tu acum și ce experimentezi tu în acest moment a fost mai întâi un gând la tine în cap, fie că l-ai conștientizat sau nu.

Hai să ne gândim la două modele acum. Primul este AȘA DA: "Cred că banii nu sunt răi, totul ține de modul în care îi gestionezi. Nu e nimic rău în a avea bani și eu merit o sumă care să-mi permită să trăiesc o viață fără griji. Știu sigur că îi voi obține într-o formă sau alta și sunt recunoscător pentru asta. Grijile mele în legătură cu banii au încetat din acest moment". Pe un astfel de schelet este foarte natural să gândești pozitiv în legătură cu banii și este mai ales foarte productiv, dar trebuie să crezi cu toată ființa ta afirmațiile de mai sus, nu doar să le rostești mecanic în minte, ca și cum ai face un descântec, asta în timp ce convingerile tale rămân cu totul altele. Convingerea este modul tău de viață, fie că este una constructivă sau nu.

AȘA NU: "Sunt un om bun, cinstit, cu principii morale foarte bune, dar în lumea de azi astfel de oameni pierd întotdeauna, așa că degeaba mă lupt". O astfel de credință va aduce în viața ta, din păcate, numai evenimente care "îți vor da dreptate". Asta va fi viața pe care o vei experimenta, dacă asta crezi tu despre ea. Deci pentru a putea gândi cu adevărat pozitiv și pentru a avea rezultate trebuie ca într-o primă fază să mergi la rădăcină și să lucrezi acolo. Poți vizualiza până îți vine rău viața aia minunată despre care îți spun alde Mike Dooley sau Rhonda Byrne, dacă în sinea ta ești convins că nu o meriți, că nu o poți atrage sau ai alte asemenea convingeri, nu vei rezolva nimic.

Prin urmare recomand atenție mare și cât mai mult studiu când vine vorba de spiritualitate, New Age, motivație etc. și când îi urmați pe unii cum ar fi cei doi pe care tocmai i-am menționat. Toată lauda și respectul meu pentru ei, i-am recomandat aici de multe ori, însă lucrurile sunt mult mai complexe decât le prezintă ei ("thoughts become things, be joyful and grateful"), existând capcana să le urmați pașii întocmai, să nu vă iasă nimic și apoi să vă deziluzionați și să spuneți că totul e o scamatorie ieftină. Nu, nu este, însă trebuie studiate bine aceste lucruri și trebuie luptat mult cu tine însuți. Chiar și eu încă am probleme majore în a aplica toate chestiile despre care vorbesc aici și am mult de lucru cu mine însumi, însă asta nu înseamnă că mă îndoiesc măcar o secundă de autenticitatea lor. Mult succes :)

Săptămâna viitoare vom vorbi despre un aparent paradox, anume importanța detașării.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"