Acceptă lucrurile și situațiile care nu-ți convin

Am învățat acest principiu pe pielea mea, prin 2007, când am avut atacuri de panică. Apoi l-am întâlnit la mai mulți învățători spirituali și imediat am realizat că au mare dreptate. Știu că sună ca un paradox și tendința ar fi să spui "De ce să accept ce nu-mi convine? Trebuie să lupt să schimb asta! etc.". Ei bine, sunt momente în care orice ai face, nu poți schimba acea situație care nu-ți convine. Iar atunci cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este s-o accepți. Iată cum și de ce.

Când te lupți să schimbi ceva, când opui rezistență, când nu accepți o situație, exact atunci dai putere acelui lucru. Îl amplifici. Bineînțeles, vorbim acum la un nivel pur mental, în niciun caz nu susțin că dacă, de exemplu, observi trei cuțitari pe o stradă obscură, care te privesc atent, ar trebui să accepți situația și să treci nonșalant pe lângă ei în loc să o tai rapid de acolo. Vorbim deci strict despre cum te poziționezi la nivel mental (apoi, inevitabil, emoțional) față de o situație care la nivel material nu poate fi schimbată, cel puțin momentan. 

Teoretic e simplu, exact ca în cazul atacurilor de panică: lasă totul să treacă prin tine. Nu opune rezistență. Acceptă. Nu te feri, nu împinge înapoi. În caz contrar nu faci decât să dai putere acelei conjuncturi defavorabile, o exacerbezi atât la un nivel pur mental, care nu-ți va da liniște, dar ai toate șansele să o faci și la un nivel fizic, pentru că orice gând al tău se materializează într-o formă sau alta. Când ai un atac de panică, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să-l accepți, să nu te lupți "să-ți revii" din ceva ce oricum nu ai la nivel fizic, ci este doar în mintea ta. Sfidează-l, provoacă-l, la modul "gimme your best shot, motherfucker!" și vei vedea că odată ce te liniștești și accepți, nu pățești nimic de fapt și te liniștești. Toate fantasmele apocaliptice din capul tău dispar.

Principiul este așadar universal. Poți modela o situație doar acceptând-o, nu opunând rezistență. Felul în care te poziționezi relativ la ceva creează acel ceva, asta îți poate spune orice psiholog. De exemplu acest text îți apare negru pe alb doar pentru că așa vrem noi să-l vedem. Totul ține de percepție. Schimbă-ți percepția în fața a ceva ce nu aprobi și acel ceva (lucru, situație, eveniment, etc.) se va schimba corespunzător.

RENUNȚĂ LA REZISTENȚĂ - ACCEPTĂ - OFERĂ SEMNIFICAȚIA DORITĂ (SCHIMBĂ-ȚI PERCEPȚIA)

Cam asta ar fi ordinea. Așa cum am mai spus de multe ori, numai noi oferim semnificație lucrurilor din universul ăsta, altfel ele doar AR FI, pur și simplu. Noi decidem dacă sunt bune, rele sau neutre, d'aia sunt milioane de exemple când o persoană este fericită iar alta nefericită în fața aceleași situații. Odată ce s-a petrecut un lucru, nu te întreba niciodată de ce s-a întâmplat, care e semnificația ascunsă pe care Universul încearcă s-o transmită. Alege de ce s-a întâmplat, pentru că, ghici ce, oricum o faci! Totul e s-o faci conștient. Despre acest concept am mai povestit.

La final vă recomand o carte senzațională, scrisă de Deepak Chopra: "How to Know God: The Soul's Journey Into the Mystery of Mysteries". Este cea mai profundă analiză a conceptului Dumnezeu peste care am dat până acum, pentru că, spre deosebire de Neale Donald Walsch, care face asta la un nivel predominant spiritual, medicul Deepak Chopra ne poartă prin spiritualitate, filozofie, știință, medicină, religie sau astrologie, ajungând practic la aceleași concluzii la care au ajuns marii învățători spirituali ai istoriei, indiferent de modul în care le-au prezentat omenirii. Este o carte destul de greoaie pe alocuri, dar merită citită până la capăt. Chopra a identificat 7 niveluri ale evoluției spirituale, primul fiind acela primitiv, în care te temi de Dumnezeu și (probabil) mergi să pupi moaște la Biserică (asta e de la mine) iar al 7-lea fiind acela atins de marii maeștrii spirituali cum au fost Isus sau Buddha. Eu m-am regăsit prin vreo 3 niveluri, dar nu este important să spun care. Citiți cartea și vedeți pentru voi înșivă.

Și nu uitați să acceptați întotdeauna lucrurile și situațiile care nu vă convin.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?