Scump, dom'le, dar e cu reducere

Vreau să fac un curs. Este vorba despre a învăța și a deveni atestat într-o meserie foarte interesantă, care-mi va permite o mare libertate de mișcare. Detalii voi da eventual altădată. Cursul presupune o mare investiție de timp (circa un an sau chiar mai bine) dar mai ales de bani. Despre acest ultim aspect vom vorbi în continuare.

Mi se comunică prețul lunii ianuarie: X euro (adică FOARTE MULȚI), cu mențiunea că e la reduceri, adică în mod normal ar costa Y euro. Tare asta - e ca și cum mergi la piață să iei un kil de cartofi și vânzătorul îți spune: "Nu știu cât te așteptai tu să dai pe cartofii ăștia dar te anunț că un kil costă în mod normal 50 de lei dar uite, săptămâna asta e la reducere și-l poți lua cu 40!". Ok, trecem peste amănuntul ăsta. X euro să fie. Numai că nu-i așa. Cum, nu-i vorba de X euro, cu reducere de la Y euro? Nu, frate. Când să mă pregătesc să achit avansul, după diverse discuții, pe mail, la telefon și chiar live cu diverși oameni din domeniu dar și cu un reprezentat al firmei cu care urmează să fac cursul, aflu că de fapt la suma de X euro se pune și TVA, deci tot pe la Y euro ajung. Mai pe scurt și pe românește: minciună prin omisiune, cu asta avem de a face. Mergi pe burtă, spune-i prețul fals (adică fără TVA) până îl convingi, apoi la final poate afla prețul exact - cam asta este strategia în astfel de cazuri. Nu mai intru în detalii tehnice legate de TVA-ul ăsta pentru că nu le stăpânesc, dar mi se pare un pic ciudat să ceri TVA pentru așa ceva. În fine.

Sunt cu atât mai deranjat de această situație cu cât, la discuția face to face, am întrebat persoana clar: X este suma finală sau pe parcurs mai apar cheltuieli? (gen manualul ăsta costă suma cutare și nu era inclus în prețul inițial, diploma costă și ea, etc.). Mi s-a spus că nu e cazul, dar poate măcar atunci s-ar fi putut specifica "nesemnificativul amănunt" legat de TVA. E ca și cum mergi la o negociere de salar și după jdemii de discuții bați palma și afli că de fapt șeful se referea la salariul tău brut, nu la cel net, de parcă nu ți s-ar rupe în mod crunt de valoarea brută. 

Acum am o dilemă, care nu e generată de diferența de X-Y euro (adică de sute bune de euro), ci de un principiu: este recomandat să mă înham la o astfel de investiție cu niște oameni care omit în mod intenționat să-mi furnizeze de la început detalii esențiale? Oare de ce surprize voi mai avea parte pe parcurs? Neplăcerea ar fi foarte mare, ținând cont de suma investită. Voi ce mă sfătuiți? Eu aș spune că dacă nu ai 101% încredere într-o chestie de genul ăsta, după o verificare amănunțită făcută în prealabil, mai bine mai aștepți, cauți alte oferte și vezi tu pe parcurs.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?