Penelist sau editorialist?

Și una și alta ar trebui să nu se poată, deontologic vorbind. Mă gândesc că un jurnalist trebuie să fie cât mai imparțial (absolut echidistant nu se va putea niciodată) și să nu aparțină niciunui partid. Așa că eu vă întreb pe voi, ce este nenea ăsta care tot scrie la Ziua de Cluj chestii de genul:

"Mulţi au cedat propagandei oficiale - împărtăşind improvizaţii false, precum "Lumea întreagă este în criză", "Toţi care au guvernat sunt la fel", "Nu avem alternativă", "Toată clasa politică este de vină" etc. - clişee ordinare care nu se cultivă în nici o ţară europeană ce se vrea democratică."
Penelist sau editorialist? Ce este el mai întâi? Aștept răspunsuri. Apropo, eu consider adevărate acele "clișee ordinare", fără a fi câtuși de puțin băsist, după cum recent am subliniat și cu atât mai puțin fiind plătit de cineva să scriu (ce bine ar fi fost!), așa cum urlă scelerații de la anumite televiziuni. Iar acum voi explica foarte pe scurt de ce acele clișee conțin mari adevăruri:

  • "Lumea întreagă este în criză" - Păi, la naiba, e sau nu criză pe toată planeta de 3 ani jumate? Sunt toate țările în dificultate, indiferent de puterea lor? Da. Există vreu politician mesianic sau vreo putere politică sub a cărui orânduire România nu ar fi fost izbită din plin de criză? Nici vorbă, naivilor.
  • "Toţi care au guvernat sunt la fel" - În 22 de ani ne-am convins că da. Nu este vorba de o egalitate perfectă, nu susține nimeni această aberație, ci doar faptul că ne punem mereu problema "care e mai puțin prost sau mai puțin hoț", nicidecum "care e mai bun". 
  • "Toată clasa politică este de vină" - Absolut, toți cei aflați la putere în ultimii 22 de ani sunt de vină. Dacă nu ei, atunci cine? Încerci să te scoți din schemă, stimabile? Și ghici ce: toți au fost acolo și s-au rotit între ei, schimbându-ți denumirile și vopsindu-și din când în când părul grizonat. FSN, PDSR, PSD, PNL, PNCTD, PD, PDL etc. În principiu trei mari partide, schimbăndu-și părul, nu și năravul. Și dama de companie UDMR, să nu uităm. Aflată mereu în compania celor aflați la putere adică. Prin urmare:
  • "Nu avem alternativă" - Sau poate că avem, dacă optăm pentru PRM sau Partidul Poporului. Aici m-ai încuiat, nene Marga, dar speranța mi-ai trezit-o. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?