Killer BOB, cel mai malefic personaj din istoria cinematografiei

Dacă n-ați văzut Twin Peaks, trebuie să fi auzit măcar de acest serial. Țin minte și acum: au fost în total vreo 34 de episoade și nu am ratat nici măcar unul. Trebuie să țineți cont că asta se petrecea prin '91-92', când nu aveam cablu TV (prindeam doar TVR-ul) și nici net, așa că singura șansă pentru a vedea întregul serial era să te prezinți în fața televizorului la ora potrivită. Putem discuta foarte mult despre acest serial absolut inedit, cel puțin pentru noi la acea vreme, dar acum vreau să ne axăm pe fenomenalul personaj Killer BOB, așa cum a fost creditat el în casting.

Bob reprezenta o personificare a RĂULUI, era un spirit care intra în trupurile nefericiților care ajungeau astfel să fie posedați de el. Mai exact, Bob îl stăpânește pe Leland Palmer, tatăl Laurei și totodată ucigașul ei, iar în ultima scenă a serialului asistăm la momentul în care el, adică Bob, pune stăpânire pe agentul Dale Cooper. Bun, nimic spectaculos până acum. Această temă apare în catralioane de filme. Însă cu adevărat geniale sunt două lucruri: ideea lui David Lynch de a-l introduce în poveste pe Bob (plus modul în sine în care a făcut-o), dar și prestația brilliantly distrurbing a actorului Frank Silva, care deși nu omoară propriu-zis pe nimeni, nu taie, nu împușcă, nu sugrumă și atenție, nici măcar nu vorbește, a reușit să bage în sperieți generații întregi de spectatori. Nu știai ce sau cine este, nu știai când apare, nu știai ce-ți poate face, nu știai cum să scapi de el. 

Dacă nu ați văzut serialul, poate credeți că exagerez. Sau poate pe voi nu v-a speriat Bob în scurtele dar înnebunitoarele lui apariții. Tot ce e posibil. Eu însă mă ***** pe mine când îl vedeam și mai aveam puțin și o făceam și zilele astea, când m-am documentat să scriu despre el. Căutați pe YouTube clipuri cu Bob și citiți reacțiile celor care comentează acolo, veți vedea despre ce vorbesc. Sunt oameni care ani de zile au avut coșmaruri cu el. Sorella m-a înjurat pe mess acum câteva zile când i-am arătat o poză cu Bob și a închis imediat fereastra. Efectul psihologic produs de acest personaj a fost într-adevăr devastator și personal îl consider cel mai malefic care a existat vreodată pe ecran. Dacă ai văzut Twin Peaks și Fire Walk With Me (eu abia acum am văzut acest film care a fost filmat după serial, deși acțiunea se petrece înaintea acestuia)  și i-ai rezistat lui Bob, atunci nu te mai sperie nimic. Aduceți-mi-l pe Hitchcock, dați-mi Saw sau The Blair Witch Project, dați-mi orice horror sau thriller vreți voi, nu mă mai sperie nici dracul însuși.

Să nu credeți cumva că s-a gândit cineva la acest personaj când a scris scenariul pentru Twin Peaks. Actorul Frank Silva, cel care l-a jucat pe Bob, se ocupa de recuzita serialului și a fost remarcat de regizorul Lynch într-o reflecție în oglindă, atunci când muta mobilă în camera Laurei Palmer. Excentricul regizor s-a hotărât imediat să-l folosească în serial, iar prima apariție a lui Bob a fost reprezentată de o imagine cu el la marginea patului, într-o viziune a mamei Laurei. Din acel moment a început totul. 

Pe YouTube există un clip în care Lynch povestește această întâmplare în urma căreia s-a născut personajul Bob, iar aici se poate vedea că în realitate Frank Silva părea a fi un tip jovial, total opus personajului care a băgat groaza în atâția oameni. Folosesc timpul trecut pentru că din păcate Frank Silva a murit la câțiva ani după Twin Peaks, la vârsta de 45 de ani. Avea AIDS. 

Vouă ve era frică de BOB?


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"