Jandarmul și cultura (sau cum se face o "știre")

Circulă pe net și prin media o nouă "știre" care-i indignează pe semidocți, la modul "vai vai, ce-am ajuns". Hai să vedem clipul de la care a pornit și comentăm după.Deci cum poate, dom'le, jandarmul ăla să fie așa năsâmțât și să spună "luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă"? Nț nț, nu mai există pic de respect pentru intelectuali și pentru cultură, grav de tot am ajuns. 

Bun, ne-am indignat destul și am pozat în oameni elevați? Acum hai să fim realiști și să renunțăm la bullshit. Prin urmare întreb și eu așa: ce vroiau posesorii acelui site să obțină cu această prezentare, cu scoaterea în fața a site-ului cu care se identificau? Ce se așteptau să obțină în situația dată? Oare daca eu mă prezint cu The Fly on a Wall impresionez pe cineva? De ce sperau ca jandarmul ăla să fie afectat de unul care pretinde că deține un obscur "site de cultură"? Nici eu n-aș fi fost impresionat. Bun, există și o altă discuție: jandarmul ăla se comportă ca un gibon, da, însă asta rămâne valabil indiferent dacă o face cu un om amărât sau cu posesorul unui "site de cultură". Jandarmul nu e pus acolo în urma unui test de cultură generală, nu e obligat să asculte muzică clasică și să citească filozofie și, într-o anume situație de forță majoră, i se rupe că tu mustești de cultură, pentru că asta n-are nicio legătură cu pomul de iarnă. 

Deci să nu fiu înțeles greșit: nu consider câtuși de puțin că acel jandarm procedează corect. Spun doar că "site-ul de cultură" înseamnă fix pix în contextul dat. Ca de obicei, în presa românească se exagerează de dragul scandalului și pentru a avea subiecte. Drama se caută peste tot, se creează foarte ușor și se răspândește la fel de ușor în marea masă de românași ușor impresionabili. 


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)