Wednesday, 18 January 2012

Jandarmul și cultura (sau cum se face o "știre")

Circulă pe net și prin media o nouă "știre" care-i indignează pe semidocți, la modul "vai vai, ce-am ajuns". Hai să vedem clipul de la care a pornit și comentăm după.Deci cum poate, dom'le, jandarmul ăla să fie așa năsâmțât și să spună "luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă"? Nț nț, nu mai există pic de respect pentru intelectuali și pentru cultură, grav de tot am ajuns. 

Bun, ne-am indignat destul și am pozat în oameni elevați? Acum hai să fim realiști și să renunțăm la bullshit. Prin urmare întreb și eu așa: ce vroiau posesorii acelui site să obțină cu această prezentare, cu scoaterea în fața a site-ului cu care se identificau? Ce se așteptau să obțină în situația dată? Oare daca eu mă prezint cu The Fly on a Wall impresionez pe cineva? De ce sperau ca jandarmul ăla să fie afectat de unul care pretinde că deține un obscur "site de cultură"? Nici eu n-aș fi fost impresionat. Bun, există și o altă discuție: jandarmul ăla se comportă ca un gibon, da, însă asta rămâne valabil indiferent dacă o face cu un om amărât sau cu posesorul unui "site de cultură". Jandarmul nu e pus acolo în urma unui test de cultură generală, nu e obligat să asculte muzică clasică și să citească filozofie și, într-o anume situație de forță majoră, i se rupe că tu mustești de cultură, pentru că asta n-are nicio legătură cu pomul de iarnă. 

Deci să nu fiu înțeles greșit: nu consider câtuși de puțin că acel jandarm procedează corect. Spun doar că "site-ul de cultură" înseamnă fix pix în contextul dat. Ca de obicei, în presa românească se exagerează de dragul scandalului și pentru a avea subiecte. Drama se caută peste tot, se creează foarte ușor și se răspândește la fel de ușor în marea masă de românași ușor impresionabili.