Băsiști și anti-băsiști

Ultimele zile au evidențiat o categorie de oameni bine formată, legitimă fără doar și poate, stridentă și (din păcate) efectiv paranoică: ei sunt anti-băsiștii. Eu am o singură problemă cu ei, anume faptul că oricine îndrăznește să aibă chiar și cea mai vagă părere contrară lor, chiar și neutră, chiar și imparțială, dar care nu sprijină 100% cauza lor furioasă, pseudo-revoluționară și anti-băsistă, este catalogat în secunda 0 ca fiind un băsist abject. Este pus la colț, arătat cu degetul și împroșcat cu bale.

"Hmm, eu cred totuși că jandarmii nu trebuie acuzați în situația în care..." / "Ha, clar: ești băsist!"

"Băi, serios acuma, nu consider că USL-ul e o variantă, ați auzit ceva concret propus de ei până acum pentru a ne scoate din sărăcie?" / "Taci dracu', vierme băsist!"

"Ce se petrece acum în piață nu are nicio legătură cu revoluția din 1989 iar sistemul de acum nu este o dictatură, ar trebui să fi trăit în comunism ca să vedeți ce-i aia dictatură adevărată..." / "Băsistule propagandist, asta e clar dictatură!"

Fără nicio exagerare, cam astea sunt coordonatele "dialogului" dintre anti-băsiști și cei pe care aceștia îi consideră fani convinși ai marinarului. Desigur, un astfel de comportament paranoic poate fi explicat și diagnosticat de orice psiholog, sunt sigur de asta. Exemple cu nemiluita de astfel de lătrături necontrolate avem la Latrina 3, la orice oră din zi și din noapte, dar și pe bloguri. Cum ar fi blogul sceleratului Badea, priviți (e doar un exemplu, săpați-i blogul pentru mai multe, calde și bune). La cine se referă el acolo? La Zoso, un tip care nu mi-e simpatic dar care în contextul actual are dreptate. Eternul Mugur Pulică intrase mai devreme prin telefon la tv (minune, de data asta nu era în studio! probabil avea o fereastră de 15 minute și a mâncat și el un sandwich ca tot omu') și a inceput imediat să cotcodăcească la adresa "băsiștilor care afirmă că protestele se referă la întreaga clasă politică, nu doar la Băsescu și PDL". Și putem continua cu exemplele până când protestele se vor fi sfârșit. 

Deci măi anti-băsiștilor, revoluționarilor și eroilor care sunteți voi: dacă cineva nu este de acord cu ideile voastre, cu modul în care încercați să le impuneți altora, dacă nu e de acord cu manipularea sau cu limbajul vostru, asta nu înseamnă că este automat un băsist. Există multe culori și nuanțe pe lumea asta, nu doar alb și negru. Sunt sigur că un astfel de anti-băsist spălat pe creier ar putea să mă catalogheze și pe mine ca fiind băsist, așa că o spun răspicat pentru toți:

NU SUNT BĂSIST!

Mi se rupe de Băsescu și de întreaga clasă politică. Nu am încredere în nimeni, pentru mine toți sunt o apă și-un pământ. Nu merg la vot în toamnă pentru că m-aș simți prost cu mine însumi să mai pun ștampila pe cineva - i-am văzut pe toți deja, în 22 de ani. Doar fac cu rândul la putere și-și mai schimbă denumirea, dar în esență nu se schimbă nimic. Mi se rupe dacă Băsescu pică în urma protestelor și nu-mi va tremura niciun mușchiuleț dacă de mâine avem alt președinte și alt partid la putere. Sunt resemnat din punctul ăsta de vedere, indiferent cum se va numi noua putere. În 2008 nu am mers la vot și am îndemnat lumea să voteze în alb sau să-și anuleze votul. În 2009, la alegerile prezindețiale, nu am mers la vot în primul tur iar în al doilea am votat cu Băsescu pentru că nu vroiam Geoană și PSD la putere. Și acum aș face la fel. Asta înseamnă că sunt băsist? Cine mă citea în 2009 poate își aduce aminte de articolele de atunci, iar dacă nu, are arhiva la dispoziție. Dacă eram băsist / pedelist votam cu ambele mâini și în 2008 și în 2009, încă din primul tur. 

Băsescu și pedeliștii sunt niște nenorociți ca toți ceilalți dinaintea lor. Pe de altă parte, mi se par naivi cei care cred că USL-ul, Crin, Victoraș și alții pot salva România. Nu spun că Băsescu este de neînlocuit, așa cum nuanțează sceleratul slugarnic Mircea Badea vorbele ălora care afirmă că oricum n-ai pe cine pune în loc. Este cât se poate de înlocuibil Băselul și da, există o posibilitate ca următorul să fie mai bun. Dar cel mult cu o idee mai bun, abia sesizabil. În rest va fi la fel. De unde știu? Păi sula calului, oameni buni, unde ați trăit în ultimii 22 de ani, într-o peșteră? Ok, dați-l jos pe Băsescu, puneți-l pe altul în loc și vorbim mai încolo. Aș fi cel mai bucuros dacă mă înșel și voi recunoaște asta. 

Până una alta, ne-băsistul și ne-anti-băsistul-paranoic din mine dorește mai puțină manipulare și jurnalism adevărat. De asta nu suport televiziunile de știri și de asta sunt așa de pornit pe ele, pentru că manipulează românul prost și pentru că măcar acolo, ca și apropiat de această meserie, aș vrea să văd lucruri care tind către excelență și nu doar pozează în asta (auzi, Mihăiță Gâdea?). Măcar pe latura asta am o speranță infimă în ceva mai bun, că legat de politicieni m-am lămurit de mult cum stă treaba.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?