Au început să apară filmele grele

Am o tonă de recomandări așa că luați pixul și notați. Este perioada în care ne facem temele pentru Golden Globes și Oscars, deși există cu nemiluita filme bune fără nicio nominalizare. 

Voi începe cu Warrior. Remarcasem mai demult posterul, dar mărturisesc că titlul și afișul îmi spuneau că nu-i un film pe care vreau să-l văd. L-am auzit însă pe Badea vorbind despre el și am zis să-i dau o șansă (lui oricum îi plac numai filmele de acțiune sau mai bine spus cu acțiune, Warrior fiind în primul rând o dramă și abia apoi un film "cu bătăi"). Ce să spun, este senzațional. Impresionant, copleșitor, în ciuda exagerărilor inevitabile. Aduce aminte atât de The Wrestler cât și de The Fighter. Nick Nolte face un rol excelent și-l văd nominalizat la Oscar. Actorii principali, Tom Hardy și Joel Edgerton sunt de asemenea impresionanți (mai ales primul, e dat dracului). Ei joacă rolul unor frați care ajung să se lupte în finala celui mai mare turneu UFC, pe fondul mai multor drame din familia lor. Uitați-vă cu încredere la film, chiar dacă nu sunteți pasionați de sports movies. Repet: este o dramă în primul rând.

Mergem mai departe cu 50/50, cu Joseph Gordon-Levitt în rolul principal. Nu știi dacă e comedie sau dramă, are de toate, bine îmbinate. Un tânăr află că suferă de o formă rară de cancer și are 50/50 șanse de supraviețuire. Modul cum reacționează în fața acestei situații și susținerea de care beneficiază de la amuzantul său prieten sunt de excepție. Filmul are două nominalizări Golden Globes, pentru cea mai bună comedie și pentru rolul făcut de Gordon-Levitt.

The Ides of March este un thriller politic axat pe jocurile de culise care se fac în interiorul staff-ului unui candidat la președinția USA. Este regizat de George Clooney, care joacă în film alături de Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman și Paul Giamatti. Mi-a plăcut destul de mult, este intrigant și lesne de urmărit. A primit patru nominalizări Golden Globes. Apropo de Gosling: știați că a fost nominalizat la Oscar acum câțiva ani? Face un rol foarte bun în Half Nelson.

Revenim la filmele cu sport. Moneyball mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam. Este o poveste 100% reală, publicată și într-o carte, referitoare la sezonul de excepție făcut în 2002 de echipa de baseball Oakland Athletics. Vă asigur că nu mă pasionează acest sport câtuși de puțin, dar ca și în cazul Warrior nu trebuie să vă lăsați păcăliți de aparențe și să apreciați ce vă spune cu adevărat acest film. Ar trebui văzut de toți managerii de cluburi din lume, mai ales de țopârlanii de pe la noi. Moneyball reprezintă o lecție despre modul în care construiești o echipă. Brad Pitt este foarte bun în rolul principal iar Jonah Hill, pe care-l știam din ceva comedioare, face un rol nesperat de bun. Ambii sunt nominalizați la Golden Globes. Să nu-l uităm pe Philip Seymour Hoffman, al cărui stil deja este trademark pentru mine.

Contagion este un film cu o distribuție de excepție dar un pic plictisitor și parcă prea puțin spectaculos, în ciuda subiectului. La final fanii U2 vor avea o surpriză plăcută pe soundtrack.

Și dacă tot am vorbit de U2, ați auzit de Man on the Train? Tobarul Larry Mullen are rolul principal, alături de Donald Sutherland. Interesant dar simpluț rolul, nu cred că l-a solicitat mult pe Larry. Dacă ești fan U2 e musai să vezi filmul.

Angels Crest este un film dramatic despre un tată care își lasă copilul în mașină la marginea unei păduri într-un orășel de munte iar la întoarcere nu-l mai găsește, pentru a-l descoperi a doua zi dimineață înghețat. O puteți vedea pe Mira Sorvino, care joacă și în Attack on Leningrad - ăsta mi-a plăcut mult, mai ales că-s pasionat de WW2 movies. Avem aici povestea cruntului asediu făcut de nemți asupra orașului sovietic, care a ținut mai mult de un an. Filmul este foarte dur și foarte bine filmat.

Mai puteți? Încheiem cât mai pe scurt cu niște horrors. Final Destination 5 - aceeași Mărie cu a 5-a pălărie. Este interesant doar faptul că la final se leagă cu primul film din serie și chiar sper că nu vor mai face altul, nu mai are sens. De la Dream House (Daniel Craig, Rachel Weisz, Naomi Watts - fără aplauze de data asta) aveam așteptări mai mari, dar, hmm, m-a cam pierdut spre final. Și ar mai fi două filme britanice mai vechi, The Descent (1 și 2). Te bagă în boală și faci copii urâți - sunt foarte intense și scabroase. Primul merită, al doilea e doar aceeași fază pe repeat și trasă de păr. În niciun caz recomandat claustrofobilor.

V-am pupat. Despre filme mai vorbim probabil abia la anul.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?