Purtați întotdeauna centura de siguranță

Chiar și când stați în spate. Acesta nu este sfatul meu, ci mai degrabă o regulă elementară de prevenție, logică și bun simț.  Este chiar absurd să sfătuiești pe cineva să apeleze la o protecție elementară când este atât de simplu s-o facă și nu-l costă absolut nimic. Dar iată că este nevoie: după ce v-ați pronunțat la poll observ că doar un sfert dintre voi își pune centura chiar și când ocupă un loc din spatele mașinii. 

Sunt curios ce răspunde o persoană care călătorește pe locurile din spate ale unei mașini, fără centură de siguranță. Oare o deranjează? Îi este jenă s-o pună? Pur și simplu nu se gândește la acest aspect? Sau crede că, aflată în spate, nu pățește nimic în cazul unui impact? Nu-mi pot imagina alte "motivații", deși toate sunt înfiorător de inepte. Acum voi spune practic niște truisme, dar este necesar s-o fac.

În cazul unui impact puternic, chiar dacă ești pe locul din spate, te faci pulbere. Fie te lovești de locul din față (așa a murit Lady Diana, ca să luăm doar cel mai celebru caz), fie ești proiectat chiar prin parbriz, peste capul ălora care stau în față. Îi poți chiar rupe spatele celui aflat pe locul din față de care te lovești. Mulți nu realizează cât de puternic poate fi un impact, dar ca să se trezească pot urmări crash tests pe YouTube (atenție, alea se fac de regulă la doar 60 km/h) sau își pot aminti cât de zgâlțâiți erau în mașinuțele de la bâlci, când se bușeau la viteze absolut ridicole. Apoi pot extrapola.

Acum câteva luni am călătorit prin Ardeal cu cel mai agresiv șofer pe care-l cunosc, întâmplător unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, cangurul Costin. Stăteam în spate și, bineînțeles, mi-am pus centura. El a fost foarte mirat, mi-a spus că-s primul pasager care merge cu el și-și pune centura în spate, apoi a zis ceva la modul "Ce, mă, n-ai încredere în mine ca șofer?". Pentru că mi-e foarte drag m-am abținut să-i spun ce cred despre o astfel de afirmație. Hai s-o numim naivă acum. În primul și în primul rând, el conduce foarte periculos. Conduce bine, dar periculos, dacă mă pot exprima așa. Agresiv, riscă fără sens, se grăbește, o calcă la infinit - știți genul. În al doilea rând (de fapt ăsta e cel mai important): este absolut irelevant cât de bun ești ca șofer pentru că:

1. Chiar și Ayrton Senna era genial.
2. Chiar dacă prin absurd, tu ai fi șoferul perfect, un robot care nu greșește niciodată, există întotdeauna pericolul să intre altul în tine.

Știu, n-am spus nimic nou. Sunt truisme, chestii elementare. Dar atât de multă lume nu ține cont de ele și are nevoie de remindere. Așadar: folosiți întotdeauna centura de siguranță, indiferent pe ce loc vă găsiți. Chiar și când mergeți cu autocarul sau cu microbusul. Aveți o șansă în plus să scăpați întregi. Nu costă absolut nimic (eu nici măcar nu consider centura inconfortabilă). Dar chiar dacă v-ar incomoda, gândiți-vă dacă merită disconfortul. Eu cred că trebuie să fi efectiv iresponsabil să spui că nu.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)