Este Turda un oraș otrăvit?

M-a pus un pic pe gânduri reportajul realizat anul acesta de Carmen Avram de la Antena 3, care tocmai a fost premiat la Londra în cadrul a nu-știu-ce-mare-inginerie-de-congres-media sau ceva de gen.

Momentan mă amuz, cu o lămâie lângă mine, văzându-i pe ăștia cum se umflă în pene de la Londra, cu pastorul Gâdea în frunte, dar și în studioul din București, aflați într-un orgasm neîntrerupt și spunându-ne cum au fost ei premiați de cei mai și de cele mai și cum i-au cunoscut pe cei mai și pe cele mai și cum i-au invitat în studio pe cei mai și pe cele mai (dacă mai pronunță Gâdea o singură dată cel mai trebuie împușcat de aproape). E ca și cum Concordia Chiajna joacă împotriva Barcelonei, fac schimb de tricouri apoi defilează cu ele pe la tv, mândrindu-se și povestind cu orele cum au jucat ei contra celor mai mari. Adică își probează micimea și extazul pentru că au fost băgați în seamă, în loc să aibă un pic de coloană vertebrală și ouă și să se comporte ca și cum ar fi normal să fie acolo unde sunt, alături de cei mai.

Carmen Avram
Dar să revenim. Ce spune Carmen Avram cu al ei mega-premiat reportaj? Că Turda este un oraș apocaliptic, poluat cu mercur cancerigen și cu insecticid, că apa și aerul sunt futute și că te cam ia dracul dacă te afli în zonă. Toate astea ar proveni de la fostul combinat chimic al orașului. Cică pănă și autostrada Transilvania (asta de 52 km dintre Câmpia Turzii și Gilău, pe care am condus și eu sâmbătă) ar fi fost proiectată astfel încât să nu ocolească zona poluată.

Ținând cont că prietena mea locuiește chiar lângă Turda și că orașul se află la 25 km de Cluj, sunt direct interesat de veridicitatea reportajului. Pe de altă parte, știu că televiziunea asta manipulează la greu, deci nu aș mușca imediat orice momeală îmi flutură pe la nas. Așa că întreb, la modul cel mai sincer, fără ironie:

- Este real pericolul?

- Dacă da, este un pericol doar pentru cei care calcă pe terenul unde a fost uzina chimică sau pentru orice turdean?

- Sunt poluate apa și alimentele?

- Poate fi afectat Clujul?

Oricine are informații din surse serioase este binevenit. Iată aici un articol care contestă cele prezentate în reportaj (pe care-l puteți urmări mai jos).

Get Adobe Flash player

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)