Două filme care m-au surprins plăcut

Vă spuneam vineri că vreau să văd Easy A. Ei bine, l-am văzut - Emma Stone m-a convins în acest sens prin prestațiile din alte filme. Știam de filmul ăsta de aproape un an și eram la curent cu faptul că Emma primise o nominalizare Golden Globe pentru rol, dar nu mă tentase să-l văd pentru că-l consideram doar un alt film cu adolescenți, adresat în primul rând fetițelor. Nu-i așa. Easy A este un film foarte bun iar Emma Stone aste absolut adorabilă.

Mi-a plăcut acest film pentru că reușește să fie foarte haios și deloc vulgar (în ciuda subiectului), Emma joacă excelent iar părinții ei din film, interpretați de Stanley Tucci și Patricia Clarkson, sunt cei mai cool părinți pe care i-am văzut vreodată pe sticlă! Super amuzanți, calzi, înțelegători și deloc panicarzi sau sufocanți, ei devin imediat modelul perfect pentru orice adololescent care vede acest film, sunt convins de asta. Aparițiile lor sunt scurte dar pline de umor.

Emma Stone se alătură grupului select de ființe ale căror mențiuni pe acest blog sunt însoțite de aplauze:
Jessica Biel, Mila Kunis, Michelle Monaghan și Naomi Watts

Ok, acum trecem la al doilea film. Prieteni, am văzut Drive. Ați auzit de el? Dacă îi citiți review-urile de pe imdb o să vă împiedicați de expresiile forțate ale unui orgasm colectiv: masterpiece sau a master piece of art, cinema fantastic, best film of 2011 sau breathtaking minimalist thrill ride. Desigur, ca în cazul altor filme cum ar fi The Three of Life sau Melancholia, aceste recenzii extaziate alternează cu cele care desființează filmul. Fie îl iubești, fie îl detești.

Cam care e buba principală în cazul unor astfel de filme? Păi după ce citești părerile snobilor, care nazali și constipați ridică acest film pe un piedestal și ironizează "proștii care n-au înțeles nimic din el și mai bine s-ar întoarce la filmele cu bătăi" și după ce vezi că pe imdb filmul are un rating de 8.2 în urma a 60.000 de voturi, te duci să-l vezi cu așteptări foarte mari. Așa cum ai făcut cu Avatar, Inception, The Dark Knight, Melancholia și alte filme din astea, mai mult sau mai puțin bune, dar cu siguranță umflate mult de click-urile puștilor ușor impresionabili care n-au simțul măsurii și nu au văzut filme din alte epoci. Iar după ce vezi filmul rămâi cu o meclă tâmpă și te întrebi ce puța calului au văzut atâția oameni mirobolant la el.

În cazul Drive, eu am făcut exact pe dos. Adică mă așteptam să fie un bullshit crâncen de plictisitor. Filmul mi s-a părut de nivel mediu, peste ce previzionam, de aia spun că-s surprins plăcut, dar atenție: la nivel general filmul este mult supralicitat! Ryan Gosling joacă rolul unui șofer bad ass, al cărui nume nici măcar nu apare pomenit vreodată și ale cărui replici sunt scurte, seci (ca să nu spun stupide) și foarte rarefiate. Dacă ați deschis trailer-ul vă anunț că deja ați auzit cam 30% din tot ce gângurește Gosling în film. Înțeleg că Drive se vrea un tribut adus mai multor stiluri, vremuri sau regizori (film noir, western, the '80's, Tarantino etc). Nu știu cât de reușite sunt aceste tributuri, dar cu prea multe nu rămâi. Unii spun că rolul făcut de Gosling este magistral, alții că e absolut banal. Oare e foarte greu să fii monoton și tăcut, cu o scobitoare între dinți cu care vrei să pari cool? În orice caz, ne putem aștepta la creșterea vânzărilor de scobitori la nivel mondial și mulți puști se vor juca de-a șoferii de acum încolo. "Nu, bă, io's the driver!". Carey Mulligan, nominalizată la Oscar pentru An Education, face un rol plăcut dar timid.

Soundtrack-ul, luat așa în modul, mi s-a părut foarte fain, deși e cam nepotrivit pentru film. Auzisem că muzica e bună încă dinainte să văd filmul, prin urmare mi-am pus niște căști imense pe cap, din alea de studio, ca să simt bine sunetul. Măcar pe latura asta filmul primește notă maximă din partea mea. E cel mai mișto soundtrack peste care dau de la The Book of Eli încoace. Vă las mai jos cu un preview al soundtrack-ului și imagini din film.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?