Țopârlanul de la autoservire

Este o specie aparte asta. Melteanul care servește prânzul într-un local cu autoservire nu-și duce tava la plecare, ci o lasă pe masă. Eu iau de ani buni masa în astfel de locuri și văd în mod constant exemple de acest gen, deseori abia abținându-mă să le atrag atenția, de parcă ar fi restaurantul meu. Atât de indignat sunt.

În centru-stânga se poate observa un cărucior pentru tăvi
Norma de conduită e simplă și logică: fie că ești la McDonald's, Lunch Box, la mall la un fast food sau la cantina facultății, din moment ce te duci cu tava să ți se pună mâncare, apoi îți duci singur tava la masă și observi că nu sunt chelneri care vin să-ți ia comanda la masă și nici să strângă după tine, fă bine și du-ți singur tava când pleci, în locurile special amenajate (vei vedea că există), nu o lăsa pe masă ca un cimpanzeu needucat.

În urmă cu o oră și un pic luam prânzul și am observat o tipesă care a terminat de mâncat, s-a ridicat nonșalant și a plecat, lăsându-și tava cu resturile pe masă. Ce a urmat? După vreo 5 minute, o altă clientă a fost nevoită să ducă acea tavă la locul unde trebuia dusă, pentru a-și elibera masa, localul fiind cam full. Cu alte cuvinte a strâns după acea țoapă, pentru că ea era ori prea grăbită, ori prea proastă să-și ducă singură tava.

Eu aș proceda în felul următor. Aș lua imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, aș printa portretul acestor mârlani și apoi le-aș lipi în local, într-o zonă special amenajată, eventual cu denumirea EI NU ȘI-AU DUS TAVA LA PLECARE. Ce spuneți?

Comments

 1. Nu, nu e o soluție asta. McDonald's:
  - a pus locurile de strâns tăvile astfel încât să aibă vizibilitate maximă la clienții care pleacă cu tava de la casă
  - a pus un mesaj foarte călduros și vizibil pe ele, astfel încât să-ți atragă atenția ( "lasă aici cu tine toate grijile, telefoanele, etc." - sunt curios dacă se uită cineva după telefoane aruncate :D )
  - a luat în calcul și existența clienților care lasă tăvile pe masă - it's just part of the business. A neglija acest aspect e doar o naivitate pentru tine ca restaurant.

  Din punctul de vedere al clientului, într-adevăr, e puțin deranjant. Însă un panou "AȘA NU" nu e cea mai bună soluție, te întâmpină cu bad karma, și mulți oameni nu vor să aibă parte de așa ceva la masă.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?