Thursday, 20 October 2011

Orașul va fi survolat în continuare

Vă spuneam acum 3 luni, când m-am mutat în Mărăști, ce senzație inedită și oarecum deranjantă experimentez când avioanele care aterizează pe aeroportul aflat la vreo 6-7 km de blocul meu (pare mult, dar în termeni aviatici e un fâs) trec la înălțime foarte joasă și-ți lasă efectiv senzația că se vor înfige în clădire.

Între timp m-am obișnuit cu zgomotul - la el mă refer când vorbesc despre senzația descrisă mai sus - dacă o iei strict vizual avioanele nu par chiar așa de jos. Iată ce aflăm de aici: nu vom scăpa prea curând de cursele aeriene care survolează Clujul. Chestia asta este anormală, pe lângă disconfortul fonic existând și alte pericole la care orașul este în mod evident expus. Acum câteva luni eram la Sigma Center la o întâlnire cu mai mulți bloggeri iar Andrei Crivăț a menționat faptul că această survolare a orașului înainte de aterizare este practic interzisă, dar există o portiță de genul "se permite numai în cazul aterizărilor urgente", iar cum România este mama fentelor de tot felul s-a ajuns ca acea excepție să fie de fapt regula și toate aterizările să fie de fapt urgente.

Există și o parte interesantă a acestor zboruri peste oraș: îmi induc ideea unei metropole. A, mai e una: Clujul arată superb din avion și poate fi savurat din Mănăștur în Mărăști, pe toată lățimea, atunci când aterizezi.

Un Wizz care trece peste Mărăști, pregătindu-se să aterizeze