Loteria vizelor USA - câteva sfaturi pentru aplicanți

Până pe 5 noiembrie poți aplica la loteria vizelor USA, acest magic tichet de intrare în tărâmul făgăduinței. Nu costă nimic, trebuie doar să completezi un formular online; poți face asta în maxim 10 minute. Cum de 2 ani cochetez și eu cu ideea (anul trecut chiar am aplicat, fără succes), am tot discutat cu diverse persoane și am săpat pe net una alta, îți pot oferi câteva sfaturi în cazul în care dorești să te bagi la așa ceva.

Sfatul numărul 1 și cel mai important: nu aplica decât dacă ești 100% hotărât să emigrezi. Am primit această recomandare acum 2 ani de la Micky, una dintre amicele mele din New York. Am respectat-o atunci, adică n-am aplicat, tocmai pentru că în acel moment nu eram pregătit să plec din țară. Ideea este foarte simplă: sunt foarte mulți români disperați să obțină această viză. Dacă tu te bagi așa, la oha, nefiind decis să pleci în State și se va întâmpla să câștigi, îi vei lua locul unuia care chiar vrea să plece. Și asta ar fi o bătaie de joc. Loteria vizelor nu este 6/49: îi poți afecta pe alții prin simpla participare, dacă nu ești absolut decis să-ți colectezi eventualul premiu și nu știi ce vrei.

Iar acum este necesară o lămurire: ce înseamnă că ai câștigat la loteria vizelor? Păi primești green card-ul, adică dreptul de a locui și de a munci în America (foarte util acest green card când îți cauți job - și aici nu ne referim la a spăla vase într-un restaurant). Ești practic rezident pe timp nelimitat. Următorul nivel ar fi obținerea cetățeniei americane, dar acesta se poate atinge doar în  condițiile astea: vreme de 5 ani e musai să stai minim 6 luni / an (deși Micky îmi spusese 9 luni parcă) în SUA. Apoi, evident, trebuie să te comporți exemplar, să lucrezi, să te întreții, să studiezi eventual, să nu ai probleme legale sau de altă natură. Dacă ești un personaj de notă maximă în aștia 5 ani (cam asta e marja parcă) poți aplica apoi la cetățenie.

Concluzia: dacă nu ești pregătit să pleci în SUA și să stai acolo minim 6 luni / an, nu are rost să aplici la loterie. Nu merge, așa cum credeam eu în urmă cu 2 ani, să câștigi green card-ul și să pleci în State când vor mușchii tăi și să stai acolo  după bunul plac. A, desigur, nu te oprește nimeni să faci asta, dar ți-ai risipi practic șansele pentru nivelul următor, anume cetățenia americană. Ai beneficia de luxul unei vize permanente, într-adevăr, dar ai ocupa poate locul unuia care chiar vrea să se mute în State și să devină cetățean american.

Așadar: dacă vrei să fi un simplu turist, aplică direct la viza de turist, pe care o primești de regulă pentru 10 ani și care-ți permite să stai 6 luni / an în America. Atenție: dacă ai aplicat deja la loteria vizelor și apoi aplici la viza de turist, este foarte posibil să te pice. De ce? Păi de regulă nu se dau vize turistice celor care par a fi imigranții perfecți. Dacă tu deja ai aplicat la loterie apoi te duci la ghișeul de la ambasadă și le ceri o viză de turist, ei se vor gândi imediat că vrei să emigrezi prin viza de turist, deci foarte probabil nu ți-o vor da (cred că ăsta a fost și cazul sorellei acum câteva luni). Așadar hotărăște-te ce vrei să fi, turist sau emigrant. Nu apela la clasicele românisme și la o gândire de genul "las' că-i fac eu p'ăștia, țintesc la turist și prin ricoșeu devin emigrant sau invers". Putem numi ăsta al doilea sfat.

Al treilea sfat: atenție mare la fotografia cu care aplici la loterie. Fără nicio exagerare: peste 90% din importanța aplicației tale stă în poză. De altfel o să te convingi de asta singur. Nici măcar nu ți se cere seria pașaportului sau a cărții de indentitate în formularul pentru loterie, dar poza  reprezintă o adevărată pacoste. De aceea mai bine printezi toate cerințele foto și mergi cu ele la un atelier specializat. Nu-ți face poza singur, ai mari șanse să fi respins din start.

Iată doar un paragraf, ca să-ți faci o idee:

Poziţia Capului
Persoana fotografiată trebuie să privească direct spre cameră. Capul persoanei fotografiate nu trebuie să fie înclinat spre spate, în faţă sau lateral. Dimensiunea capului persoanei sau regiunea feţei (măsurată din creştetul capului, incluzând părul, până la marginea bărbiei) trebuie să fie între 50% şi 69% din înălţimea totală a imaginii. Înălţimea la care sunt poziţionaţi ochii (măsurată de la baza fotografiei până la nivelul ochilor) trebuie să fie între 56% şi 69% din înălţimea totală a imaginii.

Te doare bila cu procentele alea sau nu?
Încă un sfat, legat de poză: vei vedea pe site-ul aplicației o chestie numită photo validator. Ok, e bine să verifici acolo dacă-ți corespunde poza, dar asta nu e suficient. Am întâlnit mai multe persoane care au spus "păi mi-am verificat poza pe site și era bine". Hmm, ești sigur? Acel photo validator îți binecuvântează poza doar strict din punct de vedere tehnic, dacă are mărimea și rezoluția care trebuie, etc., nicidecum nu verifică dacă, să luăm un exemplu din textul de mai sus, înălțimea la care-ți sunt poziționați ochii reprezintă între 56% și 69% din înălțimea totală a imaginii. Aspectele (să le spunem) artistice nu sunt verificate. Nu prea ar avea cum să facă asta, poate doar dacă ai dracu' americanii ăștia au inventat un cititor de imagini care recunoaște ochiul uman într-o poză și mai face și măsurători relativ la diverse înălțimi ale acelei imagini. Plus că nu s-ar prinde nici dacă în fundalul imaginii ai ceva neadecvat.  Iar exemple sunt mult mai multe. Deci nu te baza exclusiv pe acel photo validator și mergi și trage-ți o poză profi la un studio foto care pozează în mod constant american dreamers așa ca tine.

Sfatul nr.4: imediat după ce aplici vei primi un cod. Salvează-l cu sfințenie undeva (eventual ca un mesaj draft in contul de e-mail sau în mobil). Cu acel cod vei verifica, începând cu luna mai 2012, dacă ai câștigat sau nu. Ei te vor anunța prin poștă, nici nu te sună și nici nu-ți dau un e-mail. Acestea fiind spuse, să specificăm și faptul că dacă vei câștiga, vei primi dreptul de a pleca în SUA abia pe la începutul lui 2013. Deci ai mai bine de un an timp să te pregătești sufletește (și nu numai) pentru un eventual succes.

Sfatul nr.5: din momentul în care începi să completezi formularul ai aproximativ 30 minute să-l termini. Dacă nu faci asta sesiunea online îți va expira și va trebui s-o iei de la capăt. Deci nu întrerupe procesul ca să-ți faci o cafea sau ca să ieși la o țigară și ține poza pregătită.

Sfatul nr.6: gândește și comportă-te ca și cum este inevitabil să ajungi în America la un moment dat. Când completezi formularul loteriei imaginează-ți  că de fapt ai green card-ul deja și de fapt completezi niște date banale, pentru dosar. Ești deja acolo.

Îmi doresc să vă fi fost de folos, deși suntem practic concurenți direcți. Dar sper că este loc suficient atât pentru mine cât și pentru cititorii acestui blog. N-am vrut să fac pe deșteptul și nici pe documentatul - aștept atât corecții cât și alte sfaturi, dacă aveți. Să ne vedem în America într-o zi.

Statistică recentă: 1.327 de români au câștigat anul acesta loteria vizelor, dintre cele 50.000 puse la bătaie de americani. Ținând cont de numărul total de aplicanți, Wikipedia spune că ai maxim 2% șanse să câștigi loteria vizelor atunci când aplici din Europa.

Linkuri:
Cartoon flowchart - un fel de schemă logică funny pentru a calcula în cât timp poți deveni cetățean american

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?