Thursday, 6 October 2011

Două știri de dimineață

Sunteți la curent cu ele deja, hai să le discutăm. Prima se referă la moartea lui Steve Jobs. A doua la francezii care ne tot iau la mișto.

Steve Jobs & Apple. Mărturisesc că am auzit de acest om abia anul acesta. Remarc că era considerat un geniu, un inovator. Foarte posibil. Am achiziționat un singur produs Apple până acum, un iPod Nano de 8 Gb, pe care-l folosesc de 3 ani jumate și care, deși a început să dea unele rateuri, mă mulțumește în mare măsură și nu părăsesc aproape niciodată casa fără să-l am în buzunar. M-am jucat ocazional și pe iPad, care arată foarte apetisant și cu siguranță este practic pentru oamenii de afaceri și pentru cei care călătoresc mult, dar nu l-aș da la schimb pe un laptop banal. De fapt nici măcar iPod-ul meu nu l-aș da pe un iPad, chit că este de  câteva ori mai ieftin. Mac-uri și iPad-urile au un display care-ți ia ochii, însă nu mă pot pronunța asupra fiabilității lor. iPhone nu am avut și deși recunosc că arată foarte bine la rândul lui, cred că aș prefera un BlackBerry.

Voi ce gadget-uri Apple aveți sau folosiți și cum v-a fost influențată viața de către Steve Jobs?

Francezii fac mișto de români constant. Mai nou chiar prin emisiuni tv sau radio. Ne fac țigani și cerșetori. Vă indignează treaba asta? Pe mine nu, deși recunosc că primul impuls ar fi să le fut muma-n cur. Mă gândesc numai de câte ori am ironizat eu nația românească aici pe blog, de câte ori m-am simțit rușinat că-s român, de câte ori am detestat acțiunile românilor peste hotare și imaginea propagată de ei. E vina noastră, ca popor, pentru că lăsăm o astfel de impresie. Sunt sigur că-n locul francezilor sau al italienilor sau al spaniolilor ați gândi la fel despre români, atâta vreme cât dați la tot pasul peste români care fură, peste țigani români cerșetori, peste tabere încropite la margine de oraș.

Bineînțeles, la nivel de stat, de ambasade, de relații diplomatice etc. trebuie luată atitudine. Dar tu, ca român simplu, sătul poate de marea parte a conaționalilor tăi, chiar ești revoltat când un străin face mișto de România? Vezi să nu fie ca aia cu negrii - știți că ei între ei se apelează cu nigger, dar dacă le spune un alb așa e deranj mare.

2 comments:

Alexandru said...

Apropos de telefon, aveam Nokia 6233. It served me well for 3 years. În 2009 mi-am cumpărat de la Orange iPhone 3G, renunțând astfel la Vodafone, (care m-a supărat în nenumărate rânduri, nu vreau să încep aici discuția despre asta). Odată cu asta, am început să fac 2 chestii pe care mi le doream de mult:
- să merg mai mult cu metroul la serviciu
- să ascult mai multă muzică

De atunci, după ce s-a dus hype-ul fiecărei lansări ulterioare, mi-am luat pe rând și iPhone 3GS (în 2010), și iPhone 4 (în 2011, pe care îl am acum). Îmi place evoluția acestui produs, și îmi place cât de bine e construit software-ul din el. Nu atât tehnic, cât din punctul de vedere al utilizatorului.

Apropos de laptopuri, am folosit mai mult Dell-uri. La început am avut unul de la muncă, apoi mi-am cumpărat Dell E6500 și Dell E6400, care sunt vârfurile de lance din gama business de la Dell. După peste 4 ani de folosire a acestei mărci, senzația care mi-au lăsat-o a fost a unor laptop-uri ieftine, care nu fac nimic pentru a îmbunătăți experiența de folosire, ci doar pentru a ieftini produsul.

În 2010 mi-am cumpărat un Macbook Pro 13", și s-a schimbat complet modul în care privesc designul unui laptop. Iarăși, combinația dintre software (MacOS X) și hardware este perfectă. Recunosc că pentru mine contează mult aspectul și look-n-feel-ul laptopului. Mi se pare normal să conteze, având în vedere că petrec 10 ore zilnic în fața lui. E ca și cum te-ai însura cu o femeie urâtă, dar care face mâncare bună.

În 2011 mi-am cumpărat un iPad, și, după câteva luni de utilizare, pot spune că e perfect pentru aplicațiile care nu solicită scrisul. Experiența scrisului pe iPad nu e plăcută. Orice nu necesită scris e foarte fun (jocuri, știri, browsing, filme, aplicații educaționale, rețete, etc.). Cititul mailurilor e foarte ok. Chiar și răspunsul scurt ("Ok, I'll be there") e ok. Dar dacă vrei să scrii mult, obosești repede. Au încercat să contracareze chestia asta realizând niște aplicații extraordinare (Pages, Numbers și Keynote for ipad, echivalentele Word, Excel și Powerpoint). Însă tot mi se pare greu.

Apropos de iPod, prietena mea are un ipod shuffle. E perfect pentru sport. E cea mai mică și non-intrusivă chestie, care se agață de bluză și cu care poți face jogging în liniștea muzicii tale, dacă pot spune asta.

Nu mi-e clar cum mi-au schimbat toate astea viața, dar îți pot spune că mi-a schimbat modul în care mă uit la un produs (fie el laptop, telefon, etc.) și în care încerc să-l folosesc.

The Fly said...

Asta da raspuns bine documentat! Merci mult, Alex, nu doar pentru acest comentariu, dar si pentru restul :) Apreciez.

Post a Comment