Cerșetorii câștigă mai bine ca noi

Prin "noi" să convenim că înțelegem un om din clasa de mijloc, fie că ea există sau nu în România (asta e o altă discuție). Dar în Anglia poate că există. Un puradel român câștigă din cerșit chiar și 500 lire / zi. Adică suma care ar acoperi cheltuielile lunare cu locuința pe care le are sorella în Londra. Vă miră această cifră? Pe mine nicidecum.

Nu este neapărat necesar să faci un studiu precum jurnaliștii de la BBC (vezi link-ul de mai sus) pentru a realiza că un cerșetor poate câștiga lunar un venit care te-ar face invidios. Este vorba doar de o logică elementară și de un calcul matematic simplu. Gândiți-vă la unul care, de exemplu, cerșește prin autobuze. Doar la o cursă care ține, să spunem, 30 de minute, trece prin fața a zeci de călători. Poate 10 dintre ei (cei mai naivi), nu mai mulți, îi dau în medie câte 1 leu. Cerșetorul poate aduna deci 10 lei în 30 min. Să presupunem că "muncește" doar 8 ore pe zi. Scoate sau nu peste 150 ron într-o zi? Scoate sau nu  vreo 45 de milioane lei vechi pe lună? Oh vai, am calculat că lucrează cerșește și în weekend. Cu siguranță însă că poate aduna chiar mai mult de 4.500 ron / lună, calculul meu având probabil foarte puțină larghețe (o demonstrează chiar BBC-ul dară).

Vroiam doar să arăt cât de simplu este să realizezi că un cerșetor care-ți cere "de o pâine" nu doar că nu moare de foame, dar o duce foarte bine. De fapt, ironia ironiilor este că, foarte probabil, acea scursură umană trăiește chiar mai bine decât tine! Adu-ți aminte de asta data viitoare când dai peste un cerșetor din ăsta nenorocit. Adu-ți aminte de câte ori ai dat peste impostori care se târau pe culoarul trenului, simulând invaliditatea, pentru ca apoi să-i vezi în gări cum se ridică în două piciorușe și o iau la trap. Adu-ți aminte de câte ori ai fost înjurat printre dinți atunci când nu le-ai dat. Adu-ți aminte de campaniile anti-cerșit în care ai fost avertizat că ai venituri mai mici decât cele ale cerșetorilor. Realizează de câte ori ai fost prostit și de câte ori aceste jeguri au profitat de inima ta bună. Și întreabă orice milog din ăsta de acum încolo, atunci când vine să-ți ceară: "Auzi, cam câți bani faci pe lună din cerșit? Nu-mi dai tu mie niște bani mai degrabă?". S-ar putea ca tu să fi "îndreptățit" să ceri de la el, nu invers.

Vizionați Filantropica, dacă n-ați făcut-o până acum. După ce am văzut filmul ăsta nu am mai dat bani niciunui cerșetor.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)