Monarhia - un concept desuet pentru mine

Dacă ar fi să scrieți un referat sau un eseu pe tema rolului monarhiei în lumea modernă, ce ați scrie? Eu nu mai văd rostul unei astfel de orânduiri. Mi se pare stupid să te închini unui rege, care-și moștenește acest rol, nefăcând practic nimic pentru a ajunge acolo. Este de ajuns să se nască. Prinți, regi, regine, familii regale...numai când aud aceste denumiri simt că mă întorc în timp. Altețele voastre, trăim în secolul 21.

Recunosc faptul că-s mare ignorant pe această temă, de aceea întrebarea mea inițială nu era câtuși de puțin retorică. Cei care sunt mai bine documentați, fie monarhiști sau nu, sunt rugați să mă lumineze. Nu vreau răspunsuri simpliste de genul "uită-te la britanici, ce tari sunt", pentru că apoi aș răspunde prin "ok, dar explică-mi de ce sunt tari datorită monarhiei și de ce nu ar funcționa la fel de bine ca republică".

Am auzit păreri la modul "da, nu ai niciun merit că s-a întâmplat să te naști într-o familie regală, dar odată crescut în sânul unei astfel de familii primești cea mai aleasă educație și cu siguranță ajungi un nobil, un mare conducător". Cu alte cuvinte vița nobilă se inoculează oricărui personaj dintr-o familie regală, garantându-i o super personalitate și capacități de mare lider. Nu mai e nevoie să ajungă la vârf prin muncă, urcând în mod firesc o scară politică apoi fiind ales de popor - o alteță din asta reprezintă în mod cert cel mai tare lider politic posibil, doar pentru că este născută și crescută unde trebuie.

Pentru mine astea-s aiureli, cu totul neadecvate vremurilor în care trăim. Consider monarhia un sistem depășit de istorie, iar atitudinea servilă în fața celor care alcătuiesc o familie regală, fie ea încă în funcție sau nu, mi se pare o stupizenie.  De că să nu fiu cetățeanul unui stat ci supusul unui rege? Aștept argumente concrete pro monarhie, eu nu am vreunul. 

Comments

 1. Istoria a demonstrat că rareori monarhii au luat deciziile importante, ci, în majoritatea cazurilor, au fost influențați de politicienii din jurul lor. Așadar, nu e o diferență foarte mare între cele două sisteme.

  Iar în ceea ce privește:

  "Nu mai e nevoie să ajungă la vârf prin muncă, urcând în mod firesc o scară politică apoi fiind ales de popor..."

  Nu pot să cred că ai scris asta :))

  ReplyDelete
 2. :))
  Am descris o situatie pur ipotetica, desigur. De manual.
  Si oricum ai da-o, mai legitim e un om ales de popor decat unul impus, pentru ca s-a nascut intr-o anume familie.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele