Filantrop cu americanii

E un fel de a spune. O să vă povestesc trei întâmplări în urma cărora eu am pierdut bani care au ajuns la americani. Vreau să cred că este doar o plată în avans și că ei mi se vor întoarce cumva, tot de peste ocean.


Octombrie 2008. Am ajuns la New York. Plecăm din Queens, unde suntem cazați. Intrăm la metrou pentru a merge în Manhattan (unde altundeva). Eu fac marea greșeală de a nu citi atent instrucțiunile de pe un automat care vindea cartele de transport și introduc o bancnotă de 100$. Pe automat spunea să nu folosim bancnote mai mari de 50$. Dusă fu acea sută, fapt care mi-a întunecat privirea și mi-a rupt filmul, cu atât mai mult cu cât am observat apoi o tanti vânzătoare la o tonetă de unde aș fi putut să-mi cumpăr lejer o cartelă din aia, în mod ne-automat. Am înghițit gălușca și mi-am propus să fac din acel incident singura bilă neagră a unei excursii care tocmai începea și la care visasem toată viața. Din fericire așa a fost.

Iulie 2011. Rezerv o cameră la același hotel din Queens unde am stat în 2008. Planul era să mergem acum, în septembrie, la New York. Sorella nu obține însă viza de State, din cauza unui prea pizdos american de la ambasadă, care probabil nu dormise bine în noaptea precedentă. Am povestit aici mai detaliat. Taxa de viză (mai mare decât suma pierdută de mine la automatul ăla cu 3 ani înainte) se consumă deci ineficient și m-am ofticat cu atât mai mult cu cât ea reprezentase cadoul pe care-l făcusem sorellei la aniversarea ei. 

Ce a urmat? Am anulat excursia și implicit a trebuit să anulez rezervarea la hotel, desigur. Iar aici am oferit un alt exemplu de prostie, mai mare decât ăla cu automatul. În loc să urmăresc atent pe site-ul oficial al hotelului procedura standard de anulare a unei rezervări, m-am apucat să le trimit mailuri la niște adrese oarecum ambigue (nu am reușit să identific o adresă oficială), mailuri la care ei nu au răspuns. Ca un român needucat suficient ce sunt, mi-am zis "asta e, dă-i naibii, eu am încercat să le zic că nu mai vin, acuma să se spele pe cap cu rezervarea mea". Ei bine, s-au spălat ei pe cap, dar și cu vreo 180$ extrași de pe cardul meu.

Septembrie 2011. Văzând că nu-mi ies la calcul mai bine de vreo 500 de lei, am fost ieri la bancă să le cer un extras cu operațiunile făcute în contul meu. Mi s-a întunecat iar privirea, de data asta vâzând că hotelul din New York mi-a tras bani de pe card. Am verificat online toate procedurile (lucru pe care prostul de mine ar fi trebuit să-l facă din start) și am aflat că dacă nu mă prezint la hotel după ce am făcut o rezervare pe care nici nu o anulez ulterior (numai prin procedura standard de pe site-ul lor oficial), mi se taxează automat suma aferentă primei nopți de cazare - lucru logic deoarece hotelul ar fi în pagubă prin neprezentarea mea, pentru că nici nu poate da camera aia unui alt client. Așadar este numai vina mea că am pierdut acei bani, stând degeaba ca un fraier vreo lună jumate și sperând că nu mă vor taxa americanii, când ar fi fost atât de simplu să anulez rezervarea - câteva câmpuri completate și 2-3 click-uri din mouse.

Este o parte chiar și mai comică în toată treaba asta. V-am mai spus că niciodată nu am fost capabil să plătesc online, fie că am avut card Maestro sau Visa. Cum necum, nu puteam, primeam numai erori și respingeri. Ei bine, ăștia de la hotelul din State îmi acceptaseră cardul și, implicit, au putut să-mi tragă bani de pe el când au văzut că nu mă prezint să preiau camera (pe care urma s-o plătesc integral cash). Tare, nu? Al dracului card, a mers tocmai atunci când mi-a produs o pagubă. Dar oare dacă nu aveam bani pe card ce ar fi făcut cei de la hotel? E o simplă curiozitate. Și mai am una: de ce m-au taxat cu 180$ când cazarea / noapte costa doar 160$? În fine.

Încă o dată: îmi asum prostiile. Am pierdut acei bani numai din vina mea (exceptând taxa pentru viza sorellei, în cazul ăsta nu a fost nimeni de vină). Sper că America îmi va astupa curând aceste mici găuri, mai ales că Universul nu are unități de măsură și, poate la fel de important, acceptă mereu trocul.

Comments

  1. daca nu aveai bani nu iti acceptau cardul la momentul rezervarii si te-au taxat $180 in loc de $160 fiindca probabil ti-au aplicat si o penalizare de neprezentare. Nenumarate sunt caile prin care poti fi pagubit atunci cand ai dat cardul pe un site.

    ReplyDelete
  2. Mda, tot cash-ul ramane sfant... Insa tot nu sunt lamurit: ok, eu aveam bani pe card in iulie, la momentul T0 cand am facut rezervarea, dar daca la momentul T1, din septembrie, nu as mai fi avut? Daca retrageam toti banii de pe card inainte sa se prinda aia ca nu ma mai cazez la ei?

    ReplyDelete
  3. daca contul e in lei posibil sa fie comision de schimbare in $, desi 20$ e cam mult

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)