Cuplul de tip siamez

Citind azi acest articol postat de VisUrât, mi-am adus aminte de genul de parteneri care formează ceea ce eu aș numi cuplul de tip siamez. Acești indivizi rareori spre deloc fac chestii separate de cuplu, individuale, iar acest mod de a (con)viețui provine fie dintr-un impuls 100% romantico-sentimental, fie că "așa trebe și se supără iubitu' / iubita de nu". Oricare ar fi imboldul, eu cred că această lipsă de separare este idioată.

Da, chiar și în cazul (să-i spunem pozitiv) în care oamenii care formează acel cuplu se simt minunat împreună, nu pot trăi unul fără altul, le e dor de celălalt la 10 minute după ce se despart și alte lugu lugu-uri din astea. De ce? Simplu. Oricât s-ar iubi cei doi, oricât de mult s-ar asemăna și oricât de bine s-ar înțelege, există lucruri pe care nu le gustă la aceeași intensitate sau despre care au păreri / senzații total diferite. Este foarte normal să fie așa. Când se ajunge la un astfel de moment, este recomandat, pentru sănătatea mentală și fireasca respirație a acelui cuplu, să se separe și să nu consume împreună. Nu este nicio tragedie, nu este un semn că s-au răcit, nu este o desconsiderare a celuilalt, ci pur și simplu o acțiune rațională și respectuoasă la adresa partenerului tău, care de data asta nu vrea să te ia la o aniversare la care nu te-ai simți bine, la un concert al unei trupe pe care nu o suporți, la o discuție între fete / băieți, la plajă când tu ai insolație sau pur și simplu n-ai chef de soare, la shopping când tu detești holbatul prin magazine (și putem da exemple până mâine). Ar fi foarte cretină și ideea de a-i impune sau de a-i sugera să nu participe la respectivul eveniment, doar pentru că ție nu-ți place.

Ceea ce nu realizează cuplurile de tip siamez este că separarea în astfel de cazuri cum sunt cele descrise mai sus este benefică pentru ambii parteneri. Cel care nu digeră evenimentul X și nu participă la el câștigă astfel puțin timp cu propria persoană sau cu proprii prieteni, un timp foarte important de regulă, iar celălalt partener se poate bucura de evenimentul X fără a sta stresat de stresul partenerului și de mufa sa mai mult sau mai puțin acră. Plus că aceste mici separații cotidiene din viața unui cuplu le pot oferi celor doi ocazia de a li se face dor unul de altul. Poate nu vă dați seama, dar acest principiu (hai să-i spunem "al elasticului") este foarte important, mai ales pentru bărbați. Și dacă vreți îl putem extrapola oricând la scară universală: dacă ai cunoaște numai extazul și nu ai mai ști ce înseamnă lipsa lui, nu ai mai ști ce înseamnă extazul. În acest caz extazul este reprezentat de minunata relație dintre cei doi, desigur.

Nu este deloc sănătos nici să apelați la trocuri de genul "dacă vii cu mine la shopping merg și eu cu tine la concertul ăla". Recomandarea este să meargă fiecare separat la aceste evenimente. Și mai plusez una: partenerul care nu este în stare să înțeleagă și să aplice aceste principii nu este unul de cursă lungă, așa că nu-ți face planuri mari cu el. Foarte curând vei constata că trăiești cu un posesiv, eventual chiar cu un partener gelos (de regulă aceste două mărețe calități vin la pachet). Trăiește-ți viața, atât micile dar și marile plăceri și nu  apela la compromisuri de dragul celui de lângă tine. Regula fair-play-ului se aplică și aici: nu-l lăsa nici pe cel de lângă tine să-și reprime plăceri din cauza ta. Totul trebuie să fie reciproc. "Uite, pe mine nu mă pasionează concertul ăla, dar mergi tu și distrează-te. Abia profit și eu să rezolv chestia aia, ca să nu te stresez pe tine cu ea". Cam așa ar trebui să funcționeze lucrurile.

Cunosc situația cuplului de tip siamez atât din interior (odată demult) cât și din exterior, lovindu-mă nu de puține ori de situații de genul "nu pot veni la ziua ta, sorry, trebuie să merg cu prietenul la rudele sale" sau "bă, eu aș veni la concertul ăla, da' ei / lui nu-i place". Nu procedați niciodată așa, vă puneți piedică atât vouă ca și cuplu, cât și partenerului luat individual și vă comportați aiurea chiar și la adresa prietenilor pe care îi refuzați invocând astfel de motive stupide. Într-un cuplu sănătos separarea ocazională este firească și necesară. Oferiți libertate și lăsați-o mai domol cu romanța (sau mai exact  cu ce înțelegi voi a fi această romanță). Siropul consumat în exces și lipsa aerului pot dăuna grav relației de cuplu, chiar dacă pe moment aveți exact senzația opusă.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele