Big Bang = Geneză. Dumnezeu = Univers. Ou = Găină.

Debate interesant pe hotnews, ca preview al unui nou serial ce va fi difuzat de Discovery: Big Bang sau Geneza despre care ne vorbește Biblia? Ce a creat această lume și cine ne-a teleportat aici? Din punctul meu de vedere, cu riscul de a părea un semidoct, afirm că Big Bang-ul și cuvântul lui Dumnezeu (numiți cum vreți unghiul mistic al dezbaterii) reprezintă exact același lucru.

Știință vs. spiritualitate? Spun aceleași adevăruri fundamentale, în limbaje diferite. Una nu o exclude pe alta. Dacă ești adeptul teoriei evoluționiste și nu crezi în Adam și Eva nu înseamnă că-l negi pe Dumnezeu. Poate doar pe Dumnezeul promovat de Biserică. Nu confundați religia cu spiritualitatea și, în general, feriți-vă de dogme și de apartenența mai mult sau mai puțin fanatică la un grup religios. Încetați să vi-l mai imaginați pe Dumnezeu drept un moșuleț atotputernic, dar având toane și atitudini de umanoid muritor, așa cum vi-l vinde religia. Mai degrabă puneți "=" între Dumnezeu și Univers, spuneți-i inteligența supremă și nu mai vedeți nicio separare între om și Dumnezeu, așa cum explică și Dobrovolschi în clipul ăla. De fapt încercați să nu mai vedeți separare între Dumnezeu și nimic altceva - toată perspectiva asupra vieții vi se va schimba. Până și Biblia spune că Dumnezeu este Începutul și Sfârșitul, Alfa și Omega. Nu există nimic care să nu fie Dumnezeu, fie că ne referim la energie, spirit sau materie. 

Referitor la eterna discuție cu oul și găina, eu cred că nimeni nu a existat înaintea cuiva. Știu, sună alambicat, ca să nu spun idiot. Vreau să spun că nici Dumnezeu nu a existat înaintea Universului și nici invers. De fapt aceste două noțiuni se confundă, din punctul meu de vedere. Iar dacă aș fi întrebat cine l-a făcut pe Dumnezeu (sau Universul) sau ce a fost înainte de Dumnezeu, aș spune că în Universul absolut (nu în lumea relativă în care trăim noi, având limitări majore de percepere a realității prin doar 5 simțuri - sau 6, dacă vreți) nu există timp, totul petrecându-se într-un moment infinit pe care-l putem numi Acum. Toate au fost, sunt și vor fi Acum, pentru eternitate. Prin urmare nu putea fi nimic înainte de Dumnezeu / Univers.

Sunt noțiuni foarte dificil de curpins cu mintea și cu atât mai greu de explicat. Eu le consider adevărate, atât la un nivel intuitiv, dar mai ales după ceva documentare pe temă. Lasă că ne-om întâlni într-o viață viitoare pe o planetă fistichie și vom mai vorbi noi, să vedem de-o fost așa cum am zis.

P.S. Acum chiar că voi fi semidoct: cine dracu' l-a ales pe Cheloo să-și dea cu părerea despre astfel de subiecte? Dacă o făcea pe un blog personal, așa cum o fac și eu, n-aș fi avut nimic de zis. Dar să-l chemi pe rapperul ăsta care stă numai cu sula-n gură să vorbească (pe un site de știri, ca avanpremieră la un serial Discovery) despre Univers și alte nebunii depășește puterea mea de înțelegere. După cum se poate vedea, a depășit-o chiar și pe a lui.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)