The Bang Bang Club

Lăsați prostiile, am spuns bang bang, nu gang bang. Acesta era numele sub care erau cunoscuți patru fotografi ajunși celebri în prima parte a anilor '90, pentru imaginile surprinse în Africa de Sud în acea perioadă foarte tumultoasă a apartheid-ului. Anul trecut a apărut un film având acest titlu; el prezintă fascinanta și chiar cutremurătoarea poveste a acestor fotografi.

Acum o să vă arăt o imagine. Cu siguranță o știți, a circulat chiar și pe e-mail. Pentru această fotografie, unul dintre jurnaliștii din The Bang Bang Club, Kevin Carter, a câștigat premiul Pulitzer. Ulterior el s-a sinucis, foarte afectat fiind de lumea apocaliptică surprinsă prin obiectivul aparatului său foto. E drept, avea probleme și cu drogurile și cu banii - o să întâlniți versiuni care spun că s-a sinucis afectat fiind exclusiv de fotografia de mai jos și de controversa născută în jurul ei. Ei bine, n-a fost chiar așa. Iată însă poza.

O fetiță din Sudan, pândită de un vultur pentru a fi devorată. Cu ultimele puteri, copilul încerca să ajungă la un  food centre.
Mulți l-au întrebat pe Carter dacă a gonit vulturul și dacă a salvat fetița. Răspunsul, unul cam ambiguu, îl puteți afla în film. Ryan Phillippe joacă rolul lui Greg Marinovich, laureat la rândul său cu Pulitzer.

Pe Phillippe l-am văzut și în Set Up, un film cu duri și mafioți în care mai joacă Bruce Willis și 50 Cent. Filmul nu a fost lansat oficial, dar pe filelist a părut deja versiunea blu-ray de pe DVD. Nu m-a dat pe spate. Încă aștept un rol mare de la Bruce Willis (sunt die hard fan Die Hard, dar astea nu se pun). 

The Smurfs. Mai țineți minte desenele animate cu ștrumfii? Acum s-a făcut film, chiar 3D. Prietena m-a luat la cinema să-l vedem. Noroc cu faptul că este tras în New York și este super tare să vezi orașul tridimensional, că în rest ștrumfii nu mai sunt de mine. 

Rise of the Planet of the Apes. O nouă modelare a unor idei mai vechi. Mircea Badea spunea despre acest film că este foarte mișto, privit din perspectiva umană, animală, instinctuală și așa mai departe. Da, are câteva mesaje subtile bunicele, dar nu m-a impresionat foarte tare. Strict din punctul de vedere al acțiunii: se fac niște experimente pe maimuțe, ele devin super inteligente și se răscoală împotriva oamenilor. James Franco este în rolul principal (nu, interpretează un rol uman, nu de maimuță).

Meek's Cutoff este un western din 2010, cu Michelle Williams într-un dintre rolurile principale. Părea un film mai fain din trailer și reviews, este însă foarte plictisitor, atât prin acțiunea în sine, cât și prin modul în care este filmat. Iată un citat preluat de Wiki, care spune tot ce am spus eu, însă în termeni pozitivi: "Moving at a contemplative speed unseen in most westerns, Meek's Cutoff is an effective, intense journey of terror and survival in the untamed frontier." Așa o fi.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele