Un alt românism feroviar

Vreau să ajung la Sibiu peste vreo 2 săptămâni. Am fost invitat de cangurul Costin să petrecem câteva zile în 4, apoi ne întoarcem cu toții la Cluj, unde ei vor fi invitații mei. N-am vizitat Sibiul pe îndelete până acum și de abia aștept, am auzit că este un oraș superb. Însă ca să ajungi acolo, cu trenul, este desigur complicat.

Am fost mirat să constat (de fapt, mă mir că încă mă mir) că există un singur tren pe zi între Cluj și Sibiu. Nu IC, nu rapid, ci accelerat. Adică un jeg. Mai mult, trenul ajunge în Sibiu pe la 11.00 noaptea, deci ziua aia e dusă. Ajungi în oraș și mergi la culcare. Inutil să mai spun că trenul face 5 ore pe 215 km, adică merge cu nici 45 km/h, mânca-le-aș chipiul lor de ceferiști medievali. Oricum, IC-ul face la fel, dar măcar are condiții mai decente, măsuță și priză unde îți poți alimenta laptopul și nu se urcă în el toate scursurile.

Prin urmare stau și mă gândesc așa: Cluj și Sibiu, unele dintre cele mai frumoase orașe ale țării, unul posibil viitoare capitală culturală a Europei, altul fostă, puncte de atracție pentru turiști străini, etc. și noi le legăm între ele cu un singur tren amărât? Asta în timp ce IC-ul care mă aduce de la Cluj la Ploiești oprește, atenție, în mari city-uri (de la InterCity, nu?) cum ar fi Războieni, Teiuș, Blaj, Mediaș, Sighișoara sau Predeal. De ce dracu' s-o mai chema InterCity nu știu. Practic și un tren personal merge între city-uri, nu? În "metropolele" astea enumerate mai sus ar trebui să oprească, după capul meu, acceleratele și rapidele, iar un IC ar trage pe dreapta numai în reședințele de județ și astfel de la Oradea la București, de exemplu, ai face opriri numai în Cluj, Brașov și Ploiești. Rezumând: dacă vreau să ajung cu un IC de la Cluj sau de la București la, hmm, Războieni, pot, însă de la Cluj la Sibiu nu pot. Tare, nu?

Din fericire există autocare pe ruta Cluj-Sibiu, la care voi apela. Din septembrie voi avea și mașină personală prin urmare voi putea spune tot mai des Fuck CFR.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?