Tunel între Rusia și SUA

Ați citit César Cascabel când erați mici? Este o carte fascinantă a lui Jules Verne, scrisă în 1890. O familie de circari francezi încearcă să ajungă în Europa din America, traversând strâmtoarea Bering pe gheață. 120 de ani mai târziu, omenirea s-a gândit să unească aceste două continente (America și Asia) printr-un tunel de aproape 105 km, pe sub strâmtoarea Bering.

Strâmtoarea Bering, între Asia și America
Nu știm dacă Țarul Nicolai al II-lea îl citise pe Jules Verne, dar se pare că ideea unui astfel de tunel îi venise acestui om încă din anul 1905. Atunci nu s-a putut face însă. Oricum, se mai îndoiește cineva că Jules Verne este primul autor de romane SF? Da, la aceea vreme cărțile lui erau cât se poate de SF (hai să ne gândim și la De la Terre à la Lune, de exemplu, sau la Voyage au centre de la Terre). Mie mi se face pielea de găină când îmi reamintesc cărțile lui Jules Verne și chiar cred că o să recitesc unele dintre ele. 

Revenind în zilele noastre, să spunem că acest tunel se va construi în 15 ani și va putea permite un voiaj 100% terestru între Londra și New York, să zicem, care ar străbate integral, de la vest la est, 3 continente! Mai multe detalii și imagini senzaționale puteți găsi aici.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)