Sibiu, Transilvania. Așteptări confirmate.

Așa cum v-am anunțat, aveam de gând să petrec 2 zile în Sibiu. Până la urmă s-a lăsat chiar cu un mini-tour al Transilvaniei, pe ruta Cluj - Turda - Alba Iulia - Sibiu - Ocna Sibiului - Mediaș - Sighișoara - Târgu Mureș - Cluj. 

La Sibiu ne-am cazat la o pensiune drăguță (iată o poză făcută de la geamul camerei), aflată foarte aproape de centrul istoric. Auzisem impresii la superlativ despre acest oraș și le pot confirma. Zona centrală este minunată, atât ziua cât și seara. Ne-am suit în Turnul Bisericii Evanghelice, de unde ni s-au oferit priveliști fantastice cu orașul. Nerecomandat celor care suferă de rău de înălțime și asta nu pentru că li s-ar face rău privind Sibiul din vârful turnului ci pentru că este o adevărată pacoste să urci până acolo (dar mai ales să cobori), pentru că treptele din partea superioară a turnului sunt astfel dispuse încât prin ele vezi hăul de sub tine. 

Ca mai toate orașele transilvănene, Sibiul (capitală a principatului vreme de un secol) te cucerește din prima și trebuie neapărat luat în calcul atunci când vizați nu doar un circuit turistic, ci chiar o schimbare de domiciliu. Eu de altfel recomand oricare dintre orașele Cluj, Sibiu, Brașov, Târgu Mureș și Sighișoara (ca să fac un fel de Top 5 personal al orașelor transilvănene) celor sătui de agitația, mizeria și manelismele de prin sud sau de prin oricare altă zonă a țării. E drept că și aici am văzut țigani, cerșetori și, spre oroarea mea, vreo două terase printre mesele cărora mișunau câini vagabonzi în timp ce clienții mâncau, fapt care plasează Sibiul sub Cluj din punct de vedere al salubrității și confortului. Dar aerul de ansamblu este minunat. Erau mulți străini și multe frizuri din alea împletite, rasta, ciocuri și perciuni mari, bărbați care lăsau autentica impresie de meșteșugari din trecut. Mai exact, Sibiul este un centru cultural și turistic autentic, a cărui aromă medievală încă se simte din plin.

Am trecut și pe la muzeul satului, luat pe sus fiind de cangurul Costin, iar asta ne-a mâncat câteva ore. Seara am băut bere afumată, adică bere cu gust de mușchi afumat. Funky, nu? Eu sunt fanul berilor ciudate și mai puțin al celei clasice. Dar hai mai bine să vă mai arăt câteva poze (am mai multe pe Facebook).


După ce am părăsit acest minunat oraș ne-am oprit vreo oră la lacurile sărate de la Ocna Sibiului, unde apa te ține practic la suprafață așa cum îmi aduceam aminte din copilărie, de la Telega, Prahova. De data asta n-am avut chef de baie însă (interesantă adâncimea lacurilor). Apoi am revăzut Sighișoara, după 3 ani. Iată cum.
În drumul de întoarcere la Cluj, unde îi am pe Costin și pe prietena lui oaspeți pentru 2 zile (azi mergem la meciul Steaua - TSKA Sofia, printre altele, meci ce se joacă în Gruia) am dat o tură și prin centrul Mureșului. Tare mult îmi place acest oraș, foarte curând vreau să petrec un nou weekend aici (ar fi pentru a 3-a oară). Apoi, ca ținte turistice autohtone, am de gând să văd Timișoara și Iași, adică să ies un pic din fascinanta Transilvanie.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele