Salina din Turda

Azi am fost să vizităm salina. Turda se află la 25 km de Cluj și este renumită pentru mina de sare, activă încă din antichitate și menționată prima dată în 1075. Salina a fost renovată recent și este absolut impresionantă, am rămas fără cuvinte în fața măreției sale. Pozele pe care o să vi le arăt nu-i fac dreptate, pentru că nu redau bine dimensiunile reale ale acestui loc.

Am rămas foarte plăcut impresionat și de felul în care au dotat acest loc. Se poate juca ping pong, biliard și bowling, te poți da cu barca sau într-o roată mare. Există un loc unde se proiectează chiar și filme. Temperatura este constantă pe toată perioada anului (10-12 °C), prin urmare e musai să aveți un pulover sau o geacă la voi, altfel dați în dârdâit. Recomand să nu vă pierdeți vremea stând la coadă să luați lifturile, noi am mers numai pe scări și ne-a prins bine.

E al 3-lea loc care-mi testează răul de înălțime în ultimele 4 zile, după turnurile din Sibiu și Cluj. N-am avut probleme, dar dacă știți că suferiți de așa ceva, aveți grijă. Sala cea mare, numită Rudolph, are 80 m înălțime dar sunt locuri unde hăul de sub tine este chiar mai mare, atunci când te afli deasupra lacului cu bărcuțe (prima dată când am privit în jos de acolo nu mi-am dat seama cât de sus eram, abia când am realizat că văd o barcă și pe cineva în ea mi-am zis "holy shit, we're fuckin' high!").

La plecare ne-am plimbat prin centrul Turdei, care la scară mică este similar cu cel al marilor orașe transilvănene, prin urmare-i fain. Acum vă arăt câteva poze - din păcate nu mi-au ieșit toate cum am vrut și, repet, ele nu redau cu acuratețe gigantismul acestei moderne saline.Noh, o creață mi-a obturat priveliștea...Prin găurica aia ți se dezvăluie prima priveliște.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele