Relația chiriaș - proprietar în România

Există prea multă interacțiune între proprietari și ai lor chiriași. Stau în chirie pentru a 4-a oară (două București + două Cluj) și pot afirma că în România un chiriaș se întâlnește cu proprietarul minim o dată pe lună (când îi achită chiria), asta în condițiile în care, în State de exemplu, mi-a spus o prietenă că nici măcar nu-l cunoști pe proprietar, tu chiriaș, totul făcându-se printr-un intermediar. 

De două săptămâni lucuiesc într-o garsonieră nouă, după cum probabil știți. Mă simt foarte bine aici iar tanti proprietara este foarte amabilă, mă înțeleg perfect cu ea, tot tacâmul. Urmează un DAR acum, după cum sigur v-ați prins: în astea două săptămâni am văzut-o de câteva ori deja, i-am cunoscut soțul, am vorbit cu fata ei la telefon, iar săptămâna viitoare se pare că-i voi cunoaște și băiatul, care locuiește în străinătate și vine în țară o perioadă. De ce oare m-ar interesa toate astea? 

Nu mă pasionează câtuși de puțin această interacțiune excesivă. Un proprietar ar trebui să înțeleagă faptul că, exceptând cazul în care el, proprietarul, este vreo milfesă și chiriașul un tinerel zglobiu, niciun chiriaș nu e interesat să interacționeze prea mult cu proprietarul. Până și chiria de s-ar putea ar plăti-o prin transfer bancar. Orice altceva este o invadare a intimității chiriașului, chit că el, da, așa e, locuiește în spațiul deținut de proprietar.

N-am avut parte până acum de proprietari agresivi, stresanți sau rău intenționați. Sunt sigur și de faptul că actualul sistem e de vină pentru această relaționare mult prea intensă. Așa s-a împământenit la noi treaba asta. Și chiar recunosc faptul că eu, proprietar de aș fi, nu m-aș simți deloc lejer în fața ideii de a nu-mi cunoaște deloc chiriașul, cum aud că se întâmplă prin America (prietenele mele de acolo sunt rugate să dea detalii dacă vor, e posibil ca eu să spun prostii). Dar m-aș gândi de mai multe ori înainte de a-mi vizita chiriașul mai mult de o dată pe lună, înainte de a-l anunța "Ești acasă diseară? Hai că trec pe la tine", astfel încât el să stea să mă aștepte și să nu poa' să facă un duș și nici să stea vreo oră pe budă citind o carte și înainte de a-i prezenta toată familia atâta vreme cât, foarte probabil, el este interesat doar de închirierea celor 4 pereți pe care îi dețin, nu și de noi prieteni. 

Comments

 1. in genul asta de relatie, mai exista niste posibile nuante : relatia profesor - elev.

  "ai platit curentul ? vezi ca ai restanta de 20 de lei la intretinere. trec pe la tine diseara sa..." (cu subinteleasa curatenie luna si statul sluj la "control", cu care trebuie sa il astepti). din nou, lucruri normale. inteleg ca proprietarii si-au luat diverse tepe, dar faptul ca-i imbogatesti cu niste chirii exorbitante, garantii, si tot tacamul, ar trebui sa te mai scuteasca de presiuni de genul elev scos la lectie.

  ReplyDelete
 2. subscriuuuuuuuuuu!!
  am inteles ca la Londra sistemul e ca in State. te vezi cu proprietarul cand iti da cheia si cand ii dai cheia. uneori nici nu te vezi cu el direct. si ca sa scape de grija ca ii vei demola peretii, iti poate cere recomandari de la prieteni, colegi, fosti proprietari ca esti o persoana de incredere.

  ReplyDelete
 3. Eu sunt in Franta de doua luni si mi-am inchiriat aici o garsoniera. M-am vazut cu proprietarii de 3 ori pana acum: o data cand am vizitat garsoniera, a doua oara cand am semnat contractul si a treia oara cand mi-au dat cheile. Si cred ca asta e tot. Mi-au dat numarul lor de cont bancar si chiria precum si "charge"-urile (adica apa, caldura si cheltuielile legate de intretinerea scarii de care se ocupa tot ei) le achit lunar prin prelevare bancara automata. Mie imi ramane sa platesc separat doar factura la electricitate. Si evident, internetul, telefonul, etc, care ma privesc direct, nu au legatura cu apartamentul. Cam asa e aici din cate am inteles. Nu prea ai contact cu proprietarul. Acuma, nah, am doar doua luni de cand ma aflu aici, iti mai povestesc pe parcurs daca apar noutati. Eu sper sa nu se schimbe nimic, caci pt mine e f ok asa, sunt scutita de bataie de cap cu chiria si cu intretinerea. :D

  ReplyDelete
 4. Exact cum ma asteptam.. Mult spor in Franta si distractie faina pe acele meleaguri iti doresc! Sigur, astept cu interes sa-mi mai povesteti daca apar noutati :)

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"