Friday, 5 August 2011

Peste 6 ani va fi gata primul skyscraper de 1000 m

E un banc care spune cam așa. La Paris, în fața turnului Eiffel, un englez, un francez, un italian, un spaniol și un român. Fiecare extaziat de minunăția pe care o aveau în fața ochilor.

Englezul: Oh my God! That's simply amazing! Bloody beautiful!
Francezul: Mon Dieu! C'est merveilleux, magnifique!
Italianul: Mamma mia! Belissimo, semplicemente fantastico!
Spaniolul: Dios mío, es increíble! Absolutamente maravilloso!
Românul: 'Ai să-mi bag p*la!

Cam astfel de reacții am avut și eu (în toate limbile știute și neștiute!) în 2003, când m-am suit până în vârful turnului, dar mai ales 5 ani mai târziu, când la New York mă cocoțam pe Empire State și GE Building. Acum câteva luni vorbeam despre minunățiile care se înalță prin Orient în ultima vreme. Foarte recent s-a anunțat faptul că în Arabia Saudită se va construi Kingdom Tower, o clădire care va avea 1000 m, deci cu 173 m mai mult decât actualul lider detașat, Burj Khalifa din Dubai. 

Mai multe detalii găsiți aici, unde deja a apărut un mic debate despre utilitatea construirii unui astfel de mastodont. Voi ce credeți? E deja infatuare stupidă sau o expresie frumoasă și ambițioasă a urbanismului și arhitecturii?

Hai să privim niște imagini acum, pentru comparație și pentru a ne face o idee despre dimensiunile pomenite. Trebuie specificat că acel Nakheel Tower, care apare în ultima schemă, se pare că nu va mai fi construit.