Mare fan Oasis, 2 ani mai târziu

Am descoperit trupa asta în perioada în care exploda cu albumele Definitely Maybe și (What's The Story) Morning Glory. Pe atunci asistam și la altă explozie, anume a MTV-ului și a televiziunii prin cablu în general, la noi în țară. Erau primii ani. Așa că nu, n-am trăit într-o peșteră descoperind abia acum Oasis. Îi știu de mai bine de 15 ani. Pot spune însă că am fost un caveman atâta vreme cât abia acum am aflat că trupa s-a destrămat în urmă cu 2 ani, odată cu plecarea creierului ei, Noel Gallagher.

Nu mi-au plăcut la început. E drept, prin '94-'95 eu numai rock nu ascultam. Wonderwall a câștigat într-un an premiul MTV pentru piesa anului și mie mi s-a părut aberantă decizia. Ulterior am învățat să cânt la chitară și am privit melodia asta total altfel, mai ales că are o armonie recogniscibilă chiar și în rândul celor care nu știu foarte multă muzică. Este un cântec cu foarte multă personalitate și având mai toate prestațiile live sau acustice mai tari decât originalul. Am zdrăngănit mult Oasis în anii de facultate dar abia foarte recent m-am aplecat atent pe toată discografia lor, după ce am aflat că Noel a plecat și că în toamna asta își va lansa un album solo.

Am explicat acum 3 ani de ce Noel a fost (era) creierul acestei trupe iar recent am linkuit din nou acel articol, așa că nu mai insist. Din punctul meu de vedere Liam a fost doar o voce (foarte bună, pentru mine el a fost practic predecesorul lui Kelly Jones de la Stereophonics) dar și un mare tâmpit. Noel, în schimb, nu doar că a compus majoritatea covârșitoare a pieselor Oasis, ba mai și interpretându-le vocal atât pe albume cât și în multe concerte când Liam se dădea lovit, dar a tras chiar și basul și clapele pieselor de pe albumul Standing on the Shoulders of Giants, pentru că trupa fusese părăsită de doi oameni în perioada înregistrărilor.

Am descoperit multe piese foarte faine pe care nu le știam (ca și U2, Oasis are multe B-sides senzaționale, pe care lumea nu cred că le știe). Am dat și peste multe live-uri acustice ale lui Noel și pot spune că omul ăsta e printre cei mai buni songwriters pe care i-am ascultat vreodată, plus că are un stil de a cânta pe chitară acustică pe cât de simplu pe atât de reușit. Astfel am ajuns acum să am 115 tracks cu trupa asta în iPod, pe lângă cele 7 albume de studio făcând loc la mai multe B-sides, versiuni acustice și chiar unui album live.

Între anii 2004 - 2006 am făcut nouă tributuri U2 și două Urma. La scară mică, nimic complicat, m-am ocupat de organizare și am și cântat în cadrul lor. Dacă pe U2 nu i-am putut aduce să ne vadă (ha!), în schimb membrii trupei Urma ne-au văzut cântându-le piesele în ambele dăți. Acuma nu o să mă apuc să fac și o cântare tribut Oasis, dar chiar mă gândeam că aș putea oricând, cel puțin partea de chitară acustică aș face-o fără probleme la piese cum ar fi (hai să încep să le înșir cronologic apoi să punem și ceva B-sides să vedem ce ne iese):

Live Forever / Slide Away / Cast No Shadow / Don't Look Back In Anger / Wonderwall / Champagne Supernova / Roll With It / Some Might Say / Don't Go Away / Gas Panic! / Go Let It Out / Roll It Over / Where Did It All Go Wrong / Little By Little / Songbird / Stop Crying Your Heart Out / Talk Tonight / Shout It Out Loud / The Masterplan / Whatever

Hai că s-ar lega de o cântare. Aș fi putut pune și The Hindu Times, o piesă foarte cool, dar asta e doar pentru electrică. Poate remarcați că n-aș alege nimic de pe ultimele două albume - nu prea m-au atins aceste materiale. Prin facultate cântam Stand by Me și All Around The World, dar acum nu mă mai pasionează piesele astea.

La final vă recomand să ascultați, dacă nu știați deja, piesele care au link în titlu, în ipoteticul setlist de mai sus (există și versiunea demo de la Roll It Over, cântată de Noel). Și neapărat să vedeți parodia (o alta din infinita listă cu scena filmului cu Hitler) în care, vezi doamne, Hitler află că Oasis s-au destrămat. Hilarious!

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele