Excursie la Beliș (Fântânele)

Acesta este numele unei comune aflate la 80 km de Cluj, într-o zonă superbă a munților Apuseni, mai exact în munții Gilăului. În Beliș se află stațiunea Fântânele și lacul cu același nume. Mama, tata și sorella se află la Cluj în weekend, așa că azi i-am dus în excursie la lac.

Acesta este artificial și a fost amenajat în perioada 1970 - 1974, având o lungime de 13 km. Mi se pare impresionant să creezi un lac de acumulare atât de mare (sau poate nu am eu termen de comparație). După ce am admirat peisajul și am tras mai multe poze (vezi mai jos câteva), am vrut să luăm prânzul, pentru că nu venisem cu gândul de a face plajă (și oricum, din câte am văzut, nu prea este nimic amenajat în acest sens, peisajul fiind foarte natural). În Fântânele nu am reușit să mâncăm la nicio pensiune, pentru că la una ni s-a spus că doar cei cazați acolo sunt serviți și la masă (interesant) iar la alt local tanti de la bucătărie a fost foarte derutată de întrebările tatălui meu în legătură cu meniul, ceea ce ne-a făcut să renunțăm la ideea de a mânca acolo. Până la urmă am servit un prânz foarte bun chiar în Beliș (și aici însă cu mici poticniri ale celei care ne servea). 

Concluzie, pe scurt: ca multe alte locuri din țara asta, peisajul este magnific și invers proporțional cu natura serviciilor. Aici e bine să vii cu mâncare în traistă (dacă stai doar o zi). Oricum, recomand locul, este minunat atât acum, vara, cât și iarna. Sunt convins de asta. Probabil ideal pentru Revelion.


Comments

  1. Tulai, trebuie sa increstez undeva, ai iesit tu din Cluj si ai ajuns si la Belis!!! Cu siguranta ca initiativa le apartine a lor tai. Anyway, va felicit si sa stii ca in afara de Belis mai sunt o mie de alte lucruri de vazut in zona. Va recomand, spre exemplu, satul lui Boc (care intamplator e si al mamei mele) - Rachitele. Sunt acolo cateva obiective turistice demne de vazut: o cascada (Valul Miresei) si Pietrele Albe, un lant muntos calcaros f. spectaculos pe care il poti admira de la poale. Avantajul ar fi ca daca ajungi acolo drumul este mai bun decat in alte zone. Cel putin asa am inteles, ca s-a preocupat domn' Boc:).

    Iar cu mancarea nu pot decat sa-ti dau dreptate dupa experienta noastra din Bucovina unde am asteptat si 45 de minute sa ne vina comanda. Si asta nu odata. Ne-a iesit pe nas... B. chiar spunea "credeam ca ardelenii se misca mai incet dar moldovenii sunt total lipsiti de notiunea timpului. Si pe vremea lui Stefan cel Mare te serveau mai repede.."

    ReplyDelete
  2. Merci pt. recomandari. Legat de Belis, ai mei au vrut sa iasa din Cluj, iar eu le-am propus Belis, avand sursele mele :D

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)