Românul e om cu facultate

Știrea zilei: o universitate privată din Iași vrea să accepte studenți care nu și-au luat bac-ul. Da' nu mai bine îi facem pe toți direct studenți imediat după gimnaziu?

De ani de zile eu nu mai aud noțiunea de "am picat la facultate, o să stau un an acasă". Nu mai există așa ceva. Cum necum, orice cârnat absolvent de liceu este admis la o facultate. Băi fraților, eu am stat un an acasă, după ce în 1997 am picat examenul de admitere la două facultăți. Pe vremea aia se dădea admitere pe bune, era concurs, tu te băteai cu alți 2,3,4, poate chiar 10, pe un loc. Nu luai examenul la facultățile la care apucai să te prezinți, ghinion: un an stăteai pe bară. După ce am ratat admiterea atât la ASE București dar și la facultatea de același profil din cadrul UPG Ploiești, am avut un an de vacanță forțată, în care am făcut școala de șoferi și pregătiri la greu, ca să nu mai ratez și în anul următor. În 1998 am dat examen la trei facultăți, în București, Ploiești și Cluj (aveam afinități cu acest minunat oraș încă de pe atunci). 

Legat de bac, da, am copiat și eu, ca toată lumea. Însă spre deosebire de cimpanzeii ăștia care au picat pe capete în 2011, eu aș fi luat bacul lejer și fără să copiez. Doar la mate am copiat ceva chestii la o problemă mai dificilă (ajutat de bunul meu prieten Emil, salutare meștere!) și parcă un pic la română, dar s-ar fi pus doar problema notei dacă nu copiam, nicidecum dacă iau sau nu examenul. Am avut media finală de 9,07, iar fără să copiez probabil că aș fi luat cel puțin 8,50. Știți foarte bine că anul ăsta s-a înregistrat cel mai bun procent al promovabilității exact în județele unde nu au fost camere de supraveghere (lol). Dar apropo, în județele alea de ce n-au fost camere video? Că asta n-am înțeles. Sper că la toamnă să fie la fel de drastici cu supravegherea. Și la anul la fel și în vecii vecilor, pentru că numai așa vom putea separa viitoarele elite de mediocrii care se pot descurca în viață și fără bac, pentru că nu e musai să-l aibă la dosar. Cine are impresia că oricine a făcut un liceu merită și diploma de bac se înșeală grav. 

Un model de școală adevărată este foarte departe de noi. Materia ar trebui să fie mai puțin stufoasă și eliberată de informațiile absolut inutile. Elevii să fie lăsați corijenți și repetenți (aici trebuie rupt un cerc vicios, pentru că dacă un profesor lasă prea mulți repetenți asta se întoarce împotriva lui), bac-ul să fie pe bune (nu cu subiecte exagerat de grele, dar fără posibilitatea de a se copia) iar admiterea la facultate să se facă prin concurs (chiar și la facultățile private) și nu doar pe bani, pentru că o facultate plătită este automat și absolvită, indiferent cât învață studentul ăla (în al cărui creier predomină ideea că are nevoie numai de bani și de Google). Liceele la noi încep să arate ca în excelenta comedie High School High, elevii mai au puțin și iau profesorii la bătaie, dacă n-au făcut-o deja, iar ăștia n-au ce să le facă. 

Revenind la articolul la care fac referire la început, este de admirat încă o dată abilitatea românașului de a fenta legile, ambigue și ca vai de ele, plus capacitatea de a inventa noi reguli, pentru orice, oricum și oricând.

Comments

  1. Respect pentru sinceritatea legata de faptul ca ai stat un an acasa.Imi aduc aminte ca si sora mea a patit la fel, nu a fost nicio rusine, pur si simplu un semnal ca trebuie pus 'osul la treaba' mai tare.Mare pacat cu ceea ce se intampla acum...

    ReplyDelete
  2. nu ma mira absolut deloc initiativa mai marilor universitatii din Iasi - se poarta de cand lumea in America

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?