Nu-l vreau primar pe nenea ăsta

Am nevoie de atenția voastră totală. Urmează să citiți un text profund, pe care numai un intelectual rasat îl poate înțelege așa cum se cuvine; pulimea de rând nu are ce căuta aici. Sunteți pregătiți? 1,2,3 și...cităm:

"Trăim, din deceniul al optulea încoace, criza metodologiei pozitiviste, nu numai în ştiinţele sociale, în celelalte ştiinţe, ci şi în ştiinţele naturii consacrate. Interpretarea cunoaşterii ca “oglindire”, “tablou” sau redare aproape izomorfă a realităţii se loveşte de argumente convingătoare în favoarea ideii intervenţiei inevitabile în cunoaştere a unui “prealabil”."
Nu este nicidecum un text-parodie a la Divertis. Așa începe articolul intitulat "Caducitatea unei metode", semnat de Andrei Marga în numărul de azi al Zilei de Cluj. Așa-i că v-ați prins cravata? Pentru început luați dex-ul și lămuriți-vă ce-i caducitatea asta. Apoi, dacă reușiți să citiți încă un paragraf, în afară de acesta citat de mine, mă înclin cu respect. Apreciați și fotografia de filozof profund gânditor care tronează în mijlocul textului. M-a umplut de stimă omul ăsta, ce mai. Cu siguranță ați auzit de el. Nu știu dacă l-ați avut profesor sau dacă l-ați citit (eu nu și nici nu mă interesează), dar probabil sunteți la curent cu faptul că este un fost ministru al învățământului și mai nou dormitac de serviciu în studioul Antenei din Cluj, când îl invită Gâdea să apară la Sinteza Zilei (mult mai des decât s-ar impune, dacă mă întrebați pe mine). Acolo este trezit din când în când cu un ghiont și începe să epateze aceleași bășini de mare deștept, a căror concluzie practică este, în tonul emisiunii, "PDL-ul e prost, alții ar fi mai buni (adică noi, USL-ul)". "Domnule Marga", ar spune Gâdea, "nu-i așa că actuala conducere e muci?" "Mda, absolut, plecând de la Kant și ajungând la Deepak Chopra, trecând prin prealabilul cunoașterii și prin ispita facilului, nu pot concluziona decât că puterea e nașpa și că USL-ul este viitorul." Cam astea-s liniile dialogului. 

Aud că s-ar putea ca Marga să candideze la anul pentru primăria Clujului. Sincer acum, nu văd ce ar putea face pentru un oraș care vrea să avanseze către un viitor modern acest șoarece obosit de bibliotecă. Dacă ai citit un pogon de cărți și te exprimi nazal, țintind doar stratosfera intelectuală a națiunii (dă-i în penis pe mediocrii care nu te înțeleg) asta nu înseamnă că ești un politician sau un edil bun. Sper deci că-i doar un zvon și că acest oraș va avea în continuare un primar tânăr, indiferent de la ce partid. Mai bine ar considera pensia nenea Marga, că-s deja prea mulți dinozauri care ne poluează cu abisalele lor cugetări, în timp ce corpul le-a luat deja forma scaunului iar mintea li se întinde leneșă peste vastele câmpii însorite pe care le cutreieră. 

Merită menționat și faptul că articolul lui Marga a fost postat acum 22 de ore și a luat doar 2 like-uri în timpul ăsta.   Eu aș fi strâns mai multe pe Facebook, unde am doar 77 de contacte. Deh, conferențiare, ne-ai cam pierdut pe drum, nu putem ține pasul cu matale.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?