My All Time Favorite Oasis Song

Mă întorc mereu la o melodie a trupei ăsteia și mă blochez pe ea cu zilele. Nu este vorba nici de Wonderwall, care-mi place foarte mult la chitară, nici de Don't Look Back In Anger, Live Forever, Some Might Say sau Whatever (deși toate astea și multe altele sunt excelente). 

Piesa Oasis pe care personal o consider a fi cea mai bună a fost scrisă de Noel Gallagher atunci când mama lui a fost internată în spital, suspectă de cancer (din fericire nu suferea de așa ceva). Dar perspectiva pierderii unei persoane foarte dragi l-a inspirat pe Noel să scrie Don't Go Away, o melodie pentru al 3-lea album al trupei (Be Here Now - 1997) aflată atunci în plină glorie. La acea vreme, celălalt chitarist al trupei, Bonehead, tocmai își pierduse mama, așa că Noel a scris melodia și pentru el, la cererea sa. Liam Gallagher, fratele cu care Noel nu s-a putut înțelege mai deloc (din vina lui Liam, m-aș hazarda eu să spun) a declarat că a plâns când a înregistrat partea vocală a versiunii de album. Se pare că era și el într-o perioadă agitată atunci, din punct de vedere sentimental.
"It's a very sad song about not wanting to lose someone you're close to. The middle eight I made up on the spot - I never had that lyric until the day we recorded it: 'Me and you, what's going on? / All we seem to know is how to show / The feelings that are wrong.'" 
Noel Gallagher
După ce am tot ascultat o variantă acustică interpretată de Noel, am vizionat câteva coveruri pe YouTube și am studiat armoniile prezentate pe net de diverși, azi am tras și eu un cover. Vă detaliez acordurile mai jos, fără a mai explica și floricelele (sunt și din astea). 

Intro / Verse:  Am7  Gadd11  Fmaj7  D7sus4  Fmaj7

Pre-Chorus:   D7sus4  Fmaj7  D7sus4  Fmaj7  Gadd11

Chorus:          C  Gadd11/B  Am7  Gadd11  Fmaj7  Gadd11  Am7  Gadd11  Fmaj7

Bridge:          Fm  C  Gadd11/B  Am7  Fmaj7  Fm  C  Gadd11/B  Am7  Fmaj7 Gadd11

Nu-i chiar așa complicat pe cât pare, deși eu era cât pe ce să mă încurc la succesiunea acordurilor din refren. Deh, sunt un amator ordinar.

Am7:          x02013
Gadd11:     320013
Fmaj7:        xx3213
D7sus4:      xx0213
C:               x32013
Gadd11/B:  x20013
Fm:            133111Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?