După prima săptămână în Mărăști

Mi-a adus un tonus foarte bun mutarea, îmi place zona în care locuiesc, blocul și garsoniera de asemenea. Vă spuneam prin iunie că am o fascinație ciudată pentru piața Mărăști, pe care nu o pot explica. Acum trec zilnic pe acolo - la muncă merg pe jos, la fel mă și întorc acasă. Prin urmare am ajuns să merg per pedes mai bine de o oră, în fiecare zi, pentru că punem la socoteală și deplasarea la Lunch Box, unde iau prânzul.  Încă sunt în proces de recunoaștere, dar deja am identificat chestiile esențiale.

Acestea ar fi: cel mai apropiat supermarket (pentru aprovizionări serioase; apă, lapte sau pâine îmi pot lua chiar din bloc), scurtături, stații de bus, piață de zarzavaturi, bancomate (și aici a fost foarte simplu, pentru că a găsi un bancomat BT în Cluj este doar o idee mai complicat decât a-ți găsi buda în propria locuință). Cel puțin la fel de important a fost să descopăr lacul din imagine, în jurul căruia se face jogging - mâine cred că dau și eu o tură pentru că tot amânam alergatul când locuiam în Mănăștur. Sunt și terenuri de tenis în zonă, pe care am de gând să le folosesc.

Remarc cu plăcere că Mărăștiul (din câte mi-au explicat niște clujeni cu ștate mai vechi ca ale mele, eu practic stau undeva la intersecția acestui cartier cu Gheorgheniul) este la fel de animat și comercial ca Mănășturul, nu în sensul oarecum peiorativ al cuvântului. Foarte rar se întâmplă să dau peste o scară de bloc care la parter să nu aibă o mică afacere și nu mă refer doar la cele aflate pe străzile principale. Baruri, ateliere foto, boutique-uri, diverse reparații, covrigării, cabinete stomatologice, vrute și nevrute. La anul în primăvară va fi gata un nou centru comercial, Napoca Center, aflat momentan în construcție undeva în apropierea bisericii. Sf. Petru. În piața Mărăști există o terasă-pizzerie Toskana, exact ca aia din Mănăștur despre care vă spuneam luna trecută. Foarte aproape de blocul meu am remarcat și Consiliul Județean Cluj, oarecum mirat că se află în acest cartier. Pe acolo va trece în weekend VisUrât să-și ia ștampila pe hartă. Mă voi întâlni cu el și vă povestesc după ce am aflat live despre turneul său prin țară, făcut pe motocicletă.
De aici se vede balconul meu.

După cum remarcați în imagine, se construiește un alt bloc lângă ăsta în care stau eu. Implicit este zgomot non-stop, începând cu ora 7.00 dimineața și până seara. Dacă ne raportăm la foștii mei vecini, pot spune că am scăpat de dracu' și am dat de tac'su, dar măcar am consolarea că ăștia vor finisa construcția la un moment dat și zgomotul va înceta. Din fericire termopanul antifonează destul de bine, dar nu poți sta cu ferestrele închise, mai ales vara (aer condiționat n-am însă, la fel ca în Mănăștur, nici nu prea am nevoie).

Încă nu s-a activat cablul tv (abia peste câteva zile se rezolvă problema) dar netul merge foarte bine și prin urmare nu simt deloc lipsa cabului, mai ales că pseudo-televiziunile din România au, în mare parte, live stream online și le pot urmări la fel de bine pe laptop. Blocul în care locuiesc este format din 3 corpuri unite, lăsând senzația (plăcută pentru mine) de hotel. Arată foarte bine și oferă priveliști faine atât ale cartierului, dar și cu dealurile clujene de la orizontul nordic și sudic. Avioanele care aterizează pe aeroportul aflat la 7-8 km de bloc încă îmi lasă senzația că-mi vor intra în sufragerie și-mi aduc aminte de un vers din Civil Twilight:

One day soon I'll hold you like the sun holds the moon
And we will hear those planes overhead 

And we won't have to be scared.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?