Viteza în România - apă de ploaie

Chinejii (cum zicem noi) și-au tras o nouă cale ferată între principalele lor metropole, Beijing și Shanghai. I-au asortat și un tren de mare viteză, care merge în medie cu vreo 250 km/h. Hai să vedem comparativ câteva date, pentru amuzament, nu de alta.

  • Beijing - Shanghai - distanță 1318 km. Durata călătoriei cu noul tren: mai puțin de 5 ore. Cluj - Ploiești (o parcurg o dată la câteva luni) - distanță 431 km. Durata călătoriei cu InterCity: 9 ore. Viteza medie: sub 50 km/h. Pe scurt: viteza medie cu care ne deplasăm noi este de peste 5 (cinci) ori mai mică decât în China.
  • China: timpul de construcție a căii ferate: 3 ani. România: lucrările de reparație a tronsonului de pe Valea Prahovei țin de 2 ani cel puțin, de când trec eu constant pe acolo. Adică ei construiesc o nouă cale ferată de la zero, de peste 1000 km, iar în răstimpul ăsta noi lăbărim reparația unui flintic de vreo 70 km. Mereu am spus că și dacă ne apucam să facem un nou tronson, prin munți, să dea toți dracii, tot ar fi trebuit să fie gata de mult. 
  • Prețul unui bilet dus-întors, în trenul minune al chinezilor, pe ruta Beijing - Shanghai, este de aproximativ 110 euro, la categoria standard. Eu dau echivalentul a 40 euro pe Cluj - Ploiești și retur. Asta cât mai apuc, că aud că iar vor scumpi biletele acești bulangii retardați. Așadar merg de peste 5 ori mai încet, dar plătesc nici măcar de 3 ori mai ieftin. Iar de confortul propriu-zis din trenuri nu mai are sens să discutăm.
Și tot din categoria "frână în trafic", are cineva idee de ce atunci când ne lovește chiar și cea mai banală ploaie traficul rutier o ia razna în țara asta? Este de ajuns să fim stropiți de cea mai anemică revărsare și gata, ambuteiajele sunt garantate. Trei stropi prostatici fut un oraș întreg, nu vorbim în niciun caz de ploi torențiale, furtuni sau tornade. Explicația pe care mulți ar găsi-o este că românul imbecil se repede să ia mașina, speriat de ploaie, mașină pe care în condiții normale nu ar lua-o și s-ar deplasa per pedes sau cu busul. Adică preferă să stea în trafic și să meargă numai cu a doua, decât să folosească umbrela. Comoditate sau prostie?

Comments

  1. Poate n-o sa crezi dar si aici cand dau cativa stropi de ploaie or fulguie un pic traficul se f...e:). Aici insa au motive serioase sa se poarte cu precautie in trafic: le cresc asigurarile ametitor in caz de accident. Si sa stii ca ma imbat daca reusesc sa postez comentariul asta.

    ReplyDelete
  2. Ai reusit, imbata-te! Si m-am prins si ca esti Suzi ;)

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?