Țara eroilor sinucigași, care de fapt nu-s nici una, nici alta

Reapare în discuție cazul jumperului din parlament. Cică e posibil să se aleagă cu dosar penal. N-am înțeles pentru ce. Eu mai degrabă l-aș trimite pe acest diliu să se trateze și poate cu ocazia asta am tempera puțin imboldul poporului slab de înger, care-și formează prea ușor modele defectuoase.

Se dau următorii: Sobaru, profa din Caracal care a făcut greva foamei, mai nou ăștia care făceau show în jurul Cotroceniului, amenințând că-și dau foc sau că sar de pe stâlpi și alții. Televiziuni oportuniste și oameni de presă penibili ca Mihai Gâdea transformă aceste personaje mai mult sau mai puțin dezaxate în eroi naționali. L-ați urmărit cumva pe Sobaru vorbind, dând interviuri, participând chiar la vreo emisiune? Nu trebuie să ai diplomă de psihiatru ca să te prinzi (din  primele 10 secunde chiar) că omul e deranjat la mansardă. Se observă de la o poștă. Iar când îl asculți pe Gâdea cât de patetic vorbește despre el te întrebi dacă este un foarte bun actor sau doar un visător cu mintea plecată să cutreiere câmpii însorite, ca și Sobaru însuși. În decembrie scriam articolul ăsta și iată că până și jumperul a ajuns într-un final la vorbele mele: "Sobaru s-a declarat, în repetate rânduri, dezamăgit că gestul său a rămas fără urmări pentru societate."

Răspuns: de nebun.
Hai nu! Păi ce urmări credeai că va avea giumbușlucul tău? Cum ar fi să se sinucidă toți oamenii cu probleme din țara asta? Unde s-ar ajunge? Cum ar fi ca președintele sau premierul (așa nemernici cum sunt ei, nu asta este discuția acum) să dea atenție personal și să răspundă fiecărui nebun din ăsta? Gâdea așa ar vrea. De fiecare dată când o mai cheamă în emisiune pe profa care a făcut greva foamei ne subliniază faptul că niciun politician n-a băgat-o în seamă (later edit: s-a dovedit că era plătită de Antena 3, deci orice alte vorbe sunt de prisos). Crede cineva că Obama se duce să discute personal cu toți păcălicii care amenință că se sinucid în America din motive politico-sociale? Oricum, acești pioni doar amenință, mai rar se se sinucid pe bune. Nu că ar trebui s-o facă. Însă totul este mai mult show off - atenția trebuie captată. Dacă vrei să te sinucizi cu adevărat, de regulă nu dai greș. Sari de pe un bloc sau te arunci în fața trenului și cazul e rezolvat. Acești falși eroi și falși sinucigași respectă oarecum modelul Mircea Badea, care aproape le rupe capul tuturor celor care-l deranjează dar în realitate nu se atinge de nimeni. La fel și ei, aproape se sinucid dar cumva scapă de fiecare dată, după ce atenția a fost captată și valurile au fost create.

A promova astfel de gesturi ca fiind eroice este o imensă aberație.  Televiziunile de pseudo-știri practic spun "Priviți! El este un erou, un model de urmat. Așa se procedează. Când te lasă nervii și speranțele te sinucizi, lăsănd în urmă familia care are nevoie de tine. Contează mai puțin durerea lor și greutățile multiplicate pe care le vor înfrunta în lipsa celui care s-a sinucis. Important e că el, eroul, a dat o palmă puterii și a făcut un gest-simbol." În realitate însă, un astfel de gest descreierat rezolvă fix pix și numai un visător imbecil își poate închipui altceva.

Este deci foarte grav că se crează astfel de modele, cu acoperire națională. I-aș întreba pe toți cei care apreciază gestul făcut de Sobaru și care, la rândul lor, simt că nu mai suportă sistemul, de ce nu se sinucid și ei. Ah, poate că ei nu sunt eroi. 

Vă recomand să citiți și un alt articol pe acest subiect.

Comments

 1. Deci, stai, ca aceasta tragedie a acestui om devine de-a dreptul comica "datorita" autoritatilor din aceasta tara minunata in care traim: s-a inteles gresit cu dosarul penal, de fapt povestea este urmatoarea: in urma gestului lui Adrian Sobaru Politia Romana s-a autosesizat si s-a deschis un dosar penal pt a se cerceta dc ceea ce s-a intamplat a fost accident de munca sau nu :))). Dupa 6-7 luni de "cercetari" s-a ajuns la concluzia ca NU a fost un accident de munca si deci Televiziunea Romana nu poate fi trasa la raspundere :))))
  Cat despre Adrian Sobaru, nu l-am vazut inainte de accident, e adevarat ca si mie mi s-a parut ca nu le are pe toate la mansarda, dar e posibil sa fie din cauza traumatismelor suferite. Nu zic ca el era perfect lucid cand a recurs la gestul sau, e clar ca trebuie sa ajungi la o anumita stare pshica pt a face asa ceva si mai ales ca sa-ti inchipuiesti ca prin gestul tau ai putea schimba ceva intr-o tara.

  ReplyDelete
 2. În sfârșit, apari și tu drept Cili, nu Roxana, așa cum nu te știe nimeni :))

  Merci pentru lămuriri!

  ReplyDelete
 3. da, in sfarsit, here I am, out of the closet :)))

  ReplyDelete
 4. Ma scuzi, am trimis din nou sub numele de buletin :))

  ReplyDelete
 5. Haha, no problem, prezența ta este binevenită chiar și cu cel mai banal comentariu, indiferent de nickname.

  Iar acum știi formula condescendentă de final: al tău prea umil servitor...:))

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?