Romani, rromi, romană, români - te pierzi în denumiri, mânceacas

La Cluj a început Festivalul Internațional de Artă Romană. Te doare bila. Deci nu vorbim de daci și de romani, ci de rromi. Adică de țigani, că nu mai pot cu denumirile astea ale lor, dar nici cu ei în ansamblu. M-am uitat pe site-ul oficial al acestui eveniment dar n-am reușit să mă prind dacă denumirea de artă romană este adecvată. Se pare că este o traducere a titlului din engleză, International Romani Art Festival.

Despre ce simt pentru țigani am povestit aici. Și VisUrât a făcut asta ieri. Nu înțeleg cum un non-țigan ar putea fi pasionat de arta ăstora, dar se pare că există câțiva bărzăuni din ăștia. Eu nu pricep ce este așa fascinant la o etnie gălăgioasă, violentă și urât mirositoare. A, sunt și excepții printre ei. De acord, am mai vorbit despre asta. Dar acum discutăm de percepția de ansamblu, de impresia generală pe care ți-o lasă țiganii. Ei sunt responsabili pentru imaginea lor și nu tu, cel care o receptezi. Tu ai fi un rasist condamnabil dacă nu ai suporta țiganii numai pentru că au pielea mai închisă la culoare, în condițiile în care ar fi numai oameni inteligenți și spălați printre ei. Dar nu mai ești atât de condamnabil dacă nu suporți țiganii pentru că majoritatea celor cu care intri în contact fură, vorbesc tare, fac scandal, put și toate cele. Discuțiile cu educația, integrarea, acceptarea etc. sunt un bullshit. La fel și cu discriminarea. Am dat în latura ailaltă, acum îi prea mediatizăm. Manele, seriale cu țigani, festivaluri. Haoleu, mânceacas, da' mai lăsați-ne. 

Ar trebui făcut ceva și cu denumirile astea. D'aia ne confundă străinezii cu țiganii. Hai, avem rromi, dar acum am ajuns la romani?! Chiar dacă nu pui accentul ca în cazul locuitorilor Romei, dar tot sună / se scrie ca dracu'. Vorba celor de la TNR, românii vor ajunge să se numească țigani, pe ei înșiși, pentru a nu mai fi confundați cu rromii.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?