Open D Instrumental & Slide

Acest articol se adresează în special chitariștilor, așa că dacă nu vă pasionează subiectul puteți trece direct la final (dacă vă interesează să mă vedeți zdrăngânind într-un acordaj mai puțin folosit o armonie inventată de mine) sau ne putem vedea la următoarea postare.

Dacă tot mi-am luat slide am zis să studiez un picuț despre ustensila asta. Printre primele lucruri pe care le afli este că acei chitariști care folosesc slide-ul intensiv (stilul country ar putea fi un exemplu) cântă de regulă în alte acordaje, nu în cel clasic (EADGBE). Explicația este simplă: dacă folosesc open G sau open D tuning, de exemplu, atunci pot face slide pe toate coardele, nu doar pe câteva, așa cum standard tuning-ul te limitează, pentru că altfel notele alea la grămadă nu ar avea sens. Mai exact: pot cânta numai în acorduri, făcând bare cu slide-ul.

Ce înseamnă open G? Că toate cele 6 coarde, luate la liber, formează acordul G, adică Sol. Iată cum trebuie să te acordezi pentru asta: DGDGBD. Deci lași cele două coarde Mi în Re, iar pe a 5-a coardă, La-ul, o lași în Sol. Vei putea forma foarte simplu și logic acordurile principale: deci avem G la liber, apoi A dacă barăm toate coardele la tasta 2, B la tasta 4 și tot așa, cu diezi respectiv bemoli între. Apar probleme când vrei să iei acorduri minore sau de septimă, dar există soluții pentru unele dintre ele. Dacă ai lua un acord pe toate coardele acordajului clasic, la liber, nu ai obține un acord curat, ci un derivat din Mi minor: Em7add11. Pe care eu unul nu l-am văzut folosit de nimeni, deși am studiat sute sau mii de piese. Practic nu există așa ceva.

În open E m-am jucat un pic acum un an, când am tras un cover la Stuck In A Moment de la U2, varianta acustică pe care The Edge o cântă acordat exact așa, adică EBEG#BE. Atunci când iau acord pe coarde libere, fără să folosesc deloc mâna stânga, este vorba de Mi, v-ați prins. Nu recomand acest acordaj celor cu set de coarde mai vechi sau mai moi, pentru că le puteți rupe atunci când încercați să vă tunați așa (practic trebuie să strângeți coarda a 3-a un semiton mai sus decât e obișnuită, iar pe următoarele două chiar cu un ton mai sus).

Acum o să vă arăt ceva în open D. Asta înseamnă DADF#AD, de la groasă la subțire. Re-ul astfel format la liber sună foarte fain și m-am jucat puțin cu el. Aceste tipuri de acordaje nu sunt utile doar pentru slideri, ele sună foarte frumos și diferit pe picking. Oferă un sound inedit, de atmosferă. Acordurile nu se formează doar din bare-uri, ci există și alte variante. Eu am inventat o armonie din Gadd9 (5X0500), D (000000), cu slide la tasta 12, unde avem tot acordul D, Cadd9 (x32100), Bm (x20020) și A (x02302). Unde s-a putut am punctat cu flajolete. A doua zi m-am acordat standard la loc și, folosind practic aceeași armonie (G D Cadd9  Bm A7), căreia i-am asortat niște versuri, am tras această să-i spunem piesă. O să vă arăt mâine versiunea cu versuri, azi o avem pe asta instrumentală, în care mă apucă (pe la minutele 3:00 și 5:00) să dau și pe goarnă un pic ceea ce atunci era doar o idee pentru refren.

Da, știu, sunt bunicel la teoria muzicală dar stau mai prost cu produsul finit (sau cu practica). Nici mie nu-mi place cum cânt, nici vocal și nici instrumental și nu o spun deloc cu falsă modestie. D'aia nu mi-am făcut eu trupă niciodată. Sunt însă sigur că într-un studio aș suna mult mai bine, ca să nu mai spun pe o scenă, unde chiar am fost de câteva ori. Microfonul unui laptop și restricțiile vocale pe care ți le impui ca să nu le spargi nervii vecinilor nu fac deloc casă bună cu o înregistrare.Comments

  1. chiar vroiam sa zic ca stii prea multa teorie :) a trebuit sa citesc de vreo trei ori tot textul si sa si notez una-alta ca sa inteleg :)) dar piesa suna promitator. astept cu interes varianta finala cu text cu tot ;)

    ReplyDelete
  2. Haha e ceva ce nu stiu deloc: solo-uri. Legat de acordajele descrise mai sus, m-am documentat si eu, nu le stiam pe dinafara, dar am inteles mecanismul. E logic. Ia incearca unul dintre ele si vezi cum ti se pare ;) Gasesti pe net cum sa formezi acordurile pentru fiecare in parte.

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?