Despre mult lăudatul Source Code și alte câteva

Respectând proporțiile, pot spune că laudele la superlativ pe care le-am citit despre acest film au fost similare altor pelicule cu mult supralicitate, gen Avatar și Inception. Mă refer la raportul laudă și extaz post-vizionare vs. valoare în sine a filmului. Lăsându-i la o parte pe băieții născuți în era digitală, ale căror voturi au propulsat filme gen Inception sau The Dark Knight în Top 10 all time pe imdb, făcând generații întregi de mari actori și regizori să se răsucească în mormânt, pot spune, pe scurt: Source Code este foarte mișto, dar nu chiar atât de mișto. Sper c-ați înțeles ideea. Apropo, pentru mine nici The Shawshank Redemption nu e cel mai tare film ever, să fim serioși!


De ce mi-a plăcut Source Code? Din mai multe motive.

- ideea, scenariul. Universuri paralele, totul se poate rejuca, viața nu e ceea ce pare ci mai degrabă ce alegi tu să fie. Foarte New Age.
- faptul că aceeași scenă "se repetă" de mai multe ori, fără să te plictisească deloc și fără să te facă să intuiești încotro se îndreaptă filmul.
- distribuția: Jake Gyllenhaal plus două exemplare feminine de excepție: Michelle Monaghan (de mai bine de 2 ani vă zic c-o iubesc) și Vera Farmiga. 
- imagini de sus, multe, cu Chicago (a doua mare fascinație americană a mea după New York). 

Are și "happy-end fericit", după cum spunea profa mea de română din liceu. Pe Vera Farmiga am văzut-o weekend-ul ăsta și în Henry's Crime, un film foarte amuzant pe alocuri, cu Keanu Reeves și James Caan. Un om cam naiv de felul său, jucat de Keanu, ajunge în pârnaie pentru o infracțiune pe care nu a comis-o. Așa că atunci când iese ce-și spune el: păi hai să jefuiesc banca aia totuși, să știu o treabă!

Am văzut și Hanna, pe care-l trec tot la categoria "supralicitări". Noroc cu Eric Bana și Cate Blanchett, altfel aș fi avut probleme în a rezista pâna la final. Deși ca subiect părea promițător. Extaziații de pe imdb i-au dat 7.2. Așa să fie.

Kill the Irishman este un film bun, care prezintă viața unui mare mafiot irlandez, dar băiat bun el ca formare, care a făcut legea prin Cleveland în anii '70. Cazul este real iar filmul presărat cu imagini autentice ale vremii.

La final am tot ceva cu irlandezi, dar cu acțiunea în Liverpool: Route Irish, un film dur, cu acțiunea legată oarecum de războiul din Irak. Apropo de războaie, odată cu seria următoare de filme vom vorbi despre două cu WWII, pentru cei pasionați de acest gen.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?