Cityscape, Skyline

Mă declar fascinat de cuvintele astea, atât de rezonanța lor pur fonetică dar și de ce reprezintă ele. La mijloc e pasiunea mea pentru skyscrapers și metropole, desigur. Recunosc că până acum aceste două cuvinte reprezentau cam același lucru în capul meu, dar se pare că nu-i așa.

Iată ce este cityscape-ul (ne ajută Wiki): the urban equivalent of a landscape. In the visual arts a cityscape (urban landscape) is an artistic representation, such as a painting, drawing, print or photograph, of the physical aspects of a city or urban area. Mai pe românește deci, cityscape-ul este imaginea artistică a unui oraș, echivalentă peisajului clasic din pictură.

Pe de altă parte, skyline-ul reprezintă the overall or partial view of a city's tall buildings and structures consisting of many skyscrapers in front of the sky in the background. It can also be described as the artificial horizon that a city's overall structure creates

Așadar cityscape-ul este reprezentarea artistică a unui oraș, fie el lipsit de zgârie-nori, în timp ce skyline-ul este orizontul arhitectural creat de cele mai înalte clădiri ale unui oraș. Iată cum a apărut termenul de skyline: în 1896, un domn pe nume Charles Graham a publicat o litografie într-un jurnal new-yorkez, cu numele The Sky Line of New York.


Observați minunatul paradox? Imaginea de sus este mai degrabă un cityscape și mai puțin un skyline, conform definițiilor pe care le acceptăm astăzi. Atât pentru caracterul ei artistic, dar și pentru lipsa clădirilor înalte din Lower Manhattan-ul sfârșitului de secol 19. 

Există diverse topuri cu cele mai tari skylines ale planetei, toate fiind dominate de Hong Kong și New York. Dar am detaliat acest aspect și altă dată. La final vă ofer imaginea asta, nici skyline nici cityscape, dar ce contează. Iată ce frumos vedem o bucată din Jersey (în partea de jos a fotografiei), Manhattan-ul în toată splendoarea (observați concentrația de skyscrapers din Midtown și  Financial District, în vârful sudic)  și imensele Queens și Brooklyn la orizont (cartiere mult mai întinse și mai populate decât Manhattan-ul).

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"